NavMenu

Dug za rudnu rentu 74 mil EUR - Ministarstvo pokrenulo postupak prinudne naplate

Izvor: Blic Petak, 25.03.2016. 11:56
Komentari
Podeli

(Foto: rtem/shutterstock.com)
Ministarstvo rudarstva pokrenulo je postupak prinudne naplate naknade za korišćenje mineralnih sirovina za 22 kompanije koje duguju više od 75 mil EUR.

Među najvećim dužnicima je, kako sazanje "Blic", rudnik "Lece" koji je u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića. Dug na ime rudne rente rudnika "Lece", koji je stečajni upravnik dao u zakup britanskoj kompaniji, je 520 miliona dinara, a Bogićević, kako kaže za "Blic", neće da plati svoje obaveze državi!

- Država neka namiri dug iz stečajne mase. Nisam hteo da plaćam rudnu rentu, jer mi vlast nije pomogla za otvaranje 500 radnih mesta u rudniku Lece. Dinkić je davao stranim kompanijama i po 10.000 evra za jedno radno mesto, a ja nisam dobio ni dinar. Smatrao sam da je normalno da ne plaćam rudnu rentu jer je država trebalo da podnese neki teret za toliko zapošljavanje ljudi - tvrdi Bogićević.

Ukupan dug je 9,3 milijarde dinara, a među prva tri dužnika, pored "Lece" su RTB sa dugom od 5,1 milijardi dinara i "Resevaca" 490 miliona dinara.

- Od uvođenja zakonske obaveze plaćanja rudne rente, Resavica i Bogićević nisu dali ni dinar državi na ime ovih dažbina, dok je Borski basen dao neku minornu sumu. RTB Bor i Resavica imaju privilegiju da su svrstani u 17 kompanija koje su do kraja maja oslobođene prinudne naplate. A kako mahom svi dugovi javnih i državnih preduzeća podnu na pleća poreskih obveznika, sva je prilika da će i sada tako biti - kaže izvor "Blica" iz Vlade.

Stevan Dželatović, v.d. direktora "Resavice" kaže da su najveći deo duga napravili njegovi prethodnici.

- Mi smo kraja maja oslobođeni prinudne naplate, a šta će biti posle, ne znam - kaže Dželatović, dok Blagoje Spaskovski nije odgovarao na pozive.

Mlađan Dinkić nije odgovorio na SMS.

Ministarstvo: Ne odustajemo

Iz Ministarstva rudarstava i energetike indirektno su potvrđena saznanja "Blica", odnosno Ministarstvo nije odustalo od naplate dugovanja, uključujući i model prinudne naplate.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.