Izvor: Beta | Petak, 25.03.2016.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

PKS traži ukidanje carina na izvoz belog šećera u Rusiju

Sekretar Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović izjavio je u četvrtak (24. marta 2016. godine) da država treba da krene u pregovore sa Rusijom o ukidanju carina na izvoz belog šećera iz Srbije u tu zemlju, koje iznose 300 USD po toni. On je novinarima u PKS-u kazao da je beli šećer izuzet iz Sporazuma o spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije i Rusije i da se na njega plaća carina.

- Sada je vreme da se krene u pregovore sa Rusijom da se taj namet skine, kako bi se za oko 200.000 tona tržišnih viškova šećera iz Srbije našli kupci, jer će kvote za proizvodnju šećera u Evropskoj uniji 2017. pasti, a to će se sigurno odraziti na srpsko tržište šećera - naglasio je Budimović.

Prema njegovim rečima, proizvodnja šećerne repe u Srbiji ove godine zavisiće od ugovora poljoprivrednika sa šećeranama, ali će sigurno tom kulturom biti zasejano manje hektara nego 2015. godine, zbog pada cena ne samo u Srbiji nego i u EU. Planirano je da ove godine šećernom repom u Srbiji bude posejano oko 60.000 hektara.

Srbija je jedina balkanska zemlja sa preferencijalnim statusom za izvoz šećera u EU i ima pravo na izvoz 181.000 tona tog proizvoda.

Predviđeno je da u drugoj polovini 2017. u EU bude napušten sistem kvota u proizvodnji i prometu šećera, pa stručnjaci procenjuju da će to dovesti do velike promene u strukturi proizvodnje i u potrošnji šećera.

Ukupna procenjena potrošnja šećera u EU, prema ranijim podacima, je 17,8 miliona tona, što čini približno polovinu svetske proizvodnje šećera od repe, sa prognozom pada do 2023. na nivo od 17 miliona tona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.