NavMenu

Korupcija, sajber kriminal i migraciona kriza utiču na rejting - I dalje visok rizik poslovanja u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.03.2016. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)
"Dun&Bradstreet", najveća bonitetna kuća na svetu, u martovskom izveštaju i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja. U regionu najbolji rejting imaju Slovenija, Hrvatska i Rumunija (DB3), za njima slede Bugarska, Mađarska, Albanija i Makedonija, Srbija i Grčka koje pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5) dok niži rejting u regiji ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija. Ovog meseca rizik je povećan Kanadi, a smanjen Iranu.

Procenjeno je da je korupcija i dalje prisutna u većem delu državnog aparata Srbije, državnoj upravi, prometu i policiji. Strani investitori suočavaju se sa problemima prilikom prijavljivanja na tendere kao i pri podnošenju zahteva za licence i dozvole, a ishod sudskih postupaka je takođe neizvestan. Vlada je prioritet dala borbi protiv korupcije promenom pravila o javnim nabavkama, uvođenjem kazne za korumpirano ponašanje i reformisanjem internih procedura suda kako bi se smanjio spoljni uticaj na sudije. Kako se navodi u saopštenju "Dun&Bradstreet"-a, proces je spor, ali su efekti merljivi. Srbija je u 2015. godini na 71. mestu u svetu po indeksu percepcije korupcije za razliku od prethodnog 78. mesta.

Podaci iz srpske policije ukazuju na to da je sajber kriminal porastao za 50% u 2015. godini, što predstavlja značajan rizik za kompanije koje posluju u Srbiji. Najozbiljniji rizik je prevara pri on-line kupovini gde počinilac kriminalnog dela kupi proizvod, a zatim koristi ukradeni ili lažni identitet prilikom plaćanja, što ima za posledicu da dobavljači ne dobiju novac za ponuđene proizvode ili usluge. Iako rast interneta nudi značajne poslovne mogućnosti, "Dun&Bradstreet" savetuje kompanijama koje posluju u Srbiji da preduzmu zaštitne mere protiv ovih nezakonitih aktivnosti.

Na rejting Srbije utiče i migraciona kriza koja se tokom vremena produbljuje, što povećava rizik vezan za kontinuitet poslovanja.

Podaci za poslednji kvartal 2015. godine pokazuju da je BDP u Srbiji porastao za 1,3% na godišnjem nivou – što je pozitivno s obzirom na značajno smanjenje državne potrošnje i restrukturiranje javnog sektora. Ovi podaci podržavaju prognozu "Dun & Bradstreet" analitičara da će BDP rasti od 1,8% u 2016. i 2,8% u 2017, kao i da će strane direktne investicije u proizvodnom sektoru u Srbiji pomoći zemlji da ostvari svoj dugoročni ekonomski potencijal.
Bonitetnu kuću "Dun & Bradstreet" u Srbiji i u Crnoj Gori zastupa bonitetna kuća "Rating" iz Beograda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.06.2023.  |  Energija, Industrija

Kao u Matriksu (ali stvarno) - Kako će izgledati proizvodnja grafenskih nanocevčica u Staroj Pazovi

Kompanija OCSiAl, najveći svetski proizvođač grafenskih nanocevi, najavila je u decembru da će u Staroj Pazovi ove godine otvoriti centar za proizvodnju ovog materijala koji poboljšava performanse litijum-jonskih baterija. Opština Stara Pazova je krajem maja donela rešenje da je potrebna izrada studije o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu. Budući kompleks na parceli površine 39.668 m2 biće lociran u istočnoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.