NavMenu

Uzgajanje cveća i hobi i zanimanje - Porodica Joković planira izvoz na evropsko tržište

Izvor: RTS Četvrtak, 24.03.2016. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)
Kad su pre jedne decenije Olivera i Goran Joković, bračni par iz Musine Reke kod Kraljeva, ostali bez posla u kraljevačkim društvenim preduzećima, nisu se dugo dvoumili u izboru novog životnog poziva i izvora egzistencije. Oliverin otac finansijski im je pomogao da podignu manji plastenik za cveće sa par hiljada biljaka. Tako su krenuli, a danas su Jokovići u samom vrhu proizvođača cveća u Srbiji.

Bez iskustva, sa skromnim finansijskim sredstvima, ali s velikom voljom i planovima Olivera i Goran Joković pre deset godina otpočeli su proizvodnju cveća.

Iz godine u godinu bračni par Joković uvećavao je proizvodnju, podizao nove plastenike, proširivao asortiman i danas u osam njihovih plastenika u sezoni izraste oko 200.000 biljaka.

- Početak je bio težak, trebalo je, pored ljubavi prema cveću, steći iskustvo u njegovoj proizvodnji. Pronaći pouzdane dobavljače reznica, kvalitetnog đubriva, privući kupce kvalitetom, snaći se na tržištu i u velikoj konkurenciji. Danas je lakše iako se puno radi, nikada manje od 12 sati. Međutim, kad se nešto voli onda je to već pola uspeha. Veoma sam zadovoljna, jer proizvodnjom cveća mogu sebi i porodici da obezbedim više nego pristojan život - kaže Olivera koja je stub porodičnog biznisa.

U plastenicima Jokovića raste oko 30 vrsta cveća, počev od muškatli, veoma traženih na tržištu, i to svih vrsta - ledene, kaliope, zomale, vile, pa do surfinija, begonija, salvija, lepog jova, kadife i mnogih drugih, koje kvalitetom osvajaju probirljiva tržišta.

- Najveće količine cveća prodajemo na pijacama širom Srbije, zatim Kosova i Metohije, a uspeli smo da dopremo i do tržišta zemalja u okruženju. Sve rasnice, kao i repromaterijal, pre svega đubrivo, nabavljamo u Sloveniji od pouzdanih dobavljača i s plasmanom nemamo problema. Koliko proizvedemo toliko prodamo i veoma smo zadovoljni - kaže Oliverin suprug Goran.

Jokovići planiraju da već sledeće godine izađu na tržište Zapadne Evrope i u tim planovima računaju na pomoć svojih sinova Nikole i Nenada koji uz roditelje ovladali svim tajnama proizvodnje cveća.

- Ja i brat smo odlučili da cvećarstvo bude i naš životni poziv. Tačno je, puno se radi, ali se i dobro zaradi. Biće nam lakše nego našim roditeljima, imaćemo dobre savetnike, obezbeđeno tržište koje moramo poštovati i čuvati, pre svega kvalitetom - kaže Nikola.

Ova vredna i uzorna porodica u infrastrukturu i prateće sisteme za grejanje i "kap po kap", kao i kvalitetne reznice do sada je uložila oko 80.000 EUR. Planiraju i novi savremeni plastenik već za kraj ove godine jer, kako kažu, samo se tako može opstati na tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.