Izvor: eKapija | Sreda, 23.03.2016.| 19:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Suficit budžeta Srbije u prva dva meseca 10,2 milijarde dinara

(Foto: Lunja/shutterstock.com)
Suficit budžeta Srbije u prva dva meseca 2016. godine iznosio je 10,2 milijarde dinara, a kad se uračunaju rashodi za projektne zajmove 7,5 milijardi, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U februaru prihodi budžeta bili su 69,3 milijardi, a rashodi 92,1 mlijarde dinara.

Poreski prihodi iznosili su 58,9 mlijardi dinara, a najveći deo od uplata PDV-a u iznosu od 33,5 mlijardi dinara.

- Februar je, uobičajeno, mesec sa veoma niskim prihodima, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine - ocenilo je Ministarstvo finansija.

Posle PDV najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza u iznosu od 14,6 milijardi dinara.

Kako je objašnjeno, pad tih prihoda u odnosu na januar posledica je formiranja zaliha akciznih proizvoda, što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza.

Neporeski prihodi bili u iznosu od 10 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi javnih preduzeća iznosila 1,5 milijardi dinara. Prihod po osnovu donacija iznosio je 450 miliona dinara. Najveće stavke na rashodnoj strani su bili troškovi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,9 milijardi dinara, dok su transferi OOSO iznosili 20,8 milijardi dinara, od čega je dotacija PIO fondu iznosila 18,6 milijardi dinara. Na nivou opšte države u prva dva meseca je zabeležen suficit u iznosu od 8,6 milijardi dinara, pri čemu je suficit Vojvodine iznosio 1,1 milijardu dinara.

PIO fond je imao deficit u iznosu od 7,2 milijardi dinara.

Nacionalna služba za zapošljavanje i SOVO fond su trenutno u blagom suficitu, a RFZO je imao suficit u iznosu od 2,8 milijardi dinara, što je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Zbirni suficit lokalnih samouprava iznosio je 6,8 milijardi dinara što je u najvećoj meri rezultat visokih prihoda po osnovu poreza na imovinu, s obzirom da se u februaru plaćaju kvartalne obaveze po ovom osnovu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije", u najvećoj meri se finansiraju iz kredita, pa je njihov ukupan deficit iznosio 2,7 milijardi dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE