NavMenu

Suficit budžeta Srbije u prva dva meseca 10,2 milijarde dinara

Izvor: eKapija Sreda, 23.03.2016. 19:01
Komentari
Podeli

(Foto: Lunja/shutterstock.com)
Suficit budžeta Srbije u prva dva meseca 2016. godine iznosio je 10,2 milijarde dinara, a kad se uračunaju rashodi za projektne zajmove 7,5 milijardi, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U februaru prihodi budžeta bili su 69,3 milijardi, a rashodi 92,1 mlijarde dinara.

Poreski prihodi iznosili su 58,9 mlijardi dinara, a najveći deo od uplata PDV-a u iznosu od 33,5 mlijardi dinara.

- Februar je, uobičajeno, mesec sa veoma niskim prihodima, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine - ocenilo je Ministarstvo finansija.

Posle PDV najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza u iznosu od 14,6 milijardi dinara.

Kako je objašnjeno, pad tih prihoda u odnosu na januar posledica je formiranja zaliha akciznih proizvoda, što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza.

Neporeski prihodi bili u iznosu od 10 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi javnih preduzeća iznosila 1,5 milijardi dinara. Prihod po osnovu donacija iznosio je 450 miliona dinara. Najveće stavke na rashodnoj strani su bili troškovi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,9 milijardi dinara, dok su transferi OOSO iznosili 20,8 milijardi dinara, od čega je dotacija PIO fondu iznosila 18,6 milijardi dinara. Na nivou opšte države u prva dva meseca je zabeležen suficit u iznosu od 8,6 milijardi dinara, pri čemu je suficit Vojvodine iznosio 1,1 milijardu dinara.

PIO fond je imao deficit u iznosu od 7,2 milijardi dinara.

Nacionalna služba za zapošljavanje i SOVO fond su trenutno u blagom suficitu, a RFZO je imao suficit u iznosu od 2,8 milijardi dinara, što je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Zbirni suficit lokalnih samouprava iznosio je 6,8 milijardi dinara što je u najvećoj meri rezultat visokih prihoda po osnovu poreza na imovinu, s obzirom da se u februaru plaćaju kvartalne obaveze po ovom osnovu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije", u najvećoj meri se finansiraju iz kredita, pa je njihov ukupan deficit iznosio 2,7 milijardi dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.