Izvor: RTV | Sreda, 23.03.2016.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zaštita porekla za bolji izvoz soje - Evropsko tržište traži namirnice koje ne sadrže GMO proteine

Kvalitetna soja iz Srbije među najtraženijima je na evropskom tržištu jer je u potpunosti bez genetski modifikovanih organizama. Kako bi se zaštitilo poreklo, ali i obezbedilo bolje praćenje proizvoda koji ne sadrže GMO proteine, nego isključivo zdravo zrno soje iz Dunavske regije dobijeno na konvencionalan način, osmišljen je jedinstven sistem označavanja koji će se od sada primenjivati u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Jedinstvena oznaka "Dunav soja", koja se nalazi na ambalaži proizvoda, znači da se radi o namirnicama dobijenim od soje koja nije genetski modifikovana. Ova oznaka već se uveliko primenjuje u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Sloveniji, a uskoro će biti dostupna i na našem tržištu jer su licencu za njenu primenu dobile i Srbija i Bosna i Hercegovina.

- "Dunav soja" je standard kvaliteta, i sistem sertifikacije od same njive do proizvodnje koja prati sve učesnike u tržišnom lancu, prerađivače, kolektore, proizvođače stočne hrane, farmu, gde se svuda kontroliše da je reč o srpskoj domaćoj genetski nemodifikovanoj soji - kaže Marija Kalentić, direktorka organizacije "Dunav soja".

Brendiranje soje za proizvođače znači i prednost na stranim tržištima na kojima jačaju pokreti organske i zdravstveno bezbedne hrane, ističe državni sekretar Danilo Golubović, iz resornog ministarstva.

- Nama je to itekako šansa i daje dodatnu vrednost našim proizvodima. Jer u onom momentu kada neki potrošač na trećem tržištu ne zna da je naša soja bez GMO neće da plati veću cenu, a kada to bude obeleženo i stavljeno do znanja o kom proizvodu je reč, sigurno će i cena biti veća - navodi Golubović.

Zahvaljujući kvalitetnim semenima, Srbija godišnje proizvede oko 400.000 tona soje, a kako je na snazi zabrana uzgajanja GMO soje, naše zrno veoma je traženo na svetskim tržištima, ističu iz Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) koja je i finansirala projekat sertifikacije.

- Mi smo podržali razvoj regionalnog sistema oznaka "Dunav soja", ali je preduslov za to bila saradnja svih ministarstava poljoprivrede koja pripadaju zemljama Dunavskog regiona. One su još 2013. godine usaglasile stavove o zajedničkom označavanju proizvoda bez GMO - kaže Rozmari Mec iz Nemačke organizacije za tehničku saradnju.

Prvi sertifikovani proizvodi iz Srbije koji će poneti oznaku "Dunav soja" na tržištu u Srbiji se očekuju početkom aprila, a nakon toga će ih upoznati i potrošači u Evropskoj uniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.