Izvor: Tanjug | Sreda, 23.03.2016.| 15:55

Vlada i Ministarstvo odbrane nastaviće da pomažu "Prvu petoletku" - Fabrika u sadašnjem obliku više ne može da postoji

(Foto: Facebook)
Ministri odbrane i privrede Zoran Đorđević i Željko Sertić obišli su danas "Prvu petoletku" u Trsteniku, a posebna pažnja posvećena je stanju "Nameske", kao i tome šta je učinjeno u okviru procesa racionalizacije.

Oni su obišli "Namensku industriju", "Hidrauliku" i "Pneumatiku", a Đorđević je rekao da je "Namenska" bitan segment odbrambene industrije Srbije, i da će vlada i ministarstvo odbrane nastaviti da pomaže "Prvu petoletku".

- U narednom periodu očekujemo povećanje izvoza, a dobra vest je da su prihodi u poslednjih pet godina udvostručeni. Rukovodstvo je sa zaposlenima uložilo veliki trud i rad, a očekuje ih i saradnja sa drugim namenskim industrijama i povećanje izvoza - rekao je Đorđević.

Ministar privrede Željko Sertić podsetio je da je prošle godine prilikom posete "Prvoj petoletki" zaključeno da fabrika u obliku u kojem je funkcionisala decenijama više neće moći da postoji jer su nove ekonomske okolnosti stvorile nove zahteve za tržišta i funkcionisanje "Petoletke".

- Tada smo pričali da službe moraju da se objedine i da mora da se uradi racionalizacija. Troškovi su morali da se smanje i da se svi ugovori koji su tada i postojali, ali i novi, realizuju, jer su oni uslov za kasnije širenje na drugim poslovima. Danas, posle četiri meseca, možemo da kažemo da je jedan broj radnika vraćen na posao. Od 1.600, danas imamo oko 600 zaposlenih, i svi su zadovoljni što imaju posao - rekao je Sertić.

Sertić je prokomenatrisao i zbog čega se "Prva petoletka" nije našla na spisku zaštićenih preduzeća.

- Nisu bili ispunjeni uslovi koji su nam bili potrebni. Moje pitanje je šta se izgubilo u prethodnim godinama i zašto novac koji je dobijala "Prva petoletka", nije ulagan na pravi način, i zašto u tom trenutku nije urađeno restrukturiranje. Od 2007. do 2013. godine, "Petoletka" je dobila više od 30 mil EUR - naglasio je ministar privrede.

Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik rekao je da "Prva petoletka" nije morala da ide u stečaj, i da bi se 23. mart i dalje slavio kao dan fabrike.

- Otvoreni su stečajni postupci u skoro svim delovima "Petoletke", osim u "Namenskoj" i TMO. Privatna firma je od stečajnog upravnika uzela jednu halu pod zakup, i pokušavaju da organizuju neku proizvodnju - rekao je Aleksić, napominjući da radnici koji tu rade nemaju rešene statuse.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.