NavMenu

Vlada i Ministarstvo odbrane nastaviće da pomažu "Prvu petoletku" - Fabrika u sadašnjem obliku više ne može da postoji

Izvor: Tanjug Sreda, 23.03.2016. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook)
Ministri odbrane i privrede Zoran Đorđević i Željko Sertić obišli su danas "Prvu petoletku" u Trsteniku, a posebna pažnja posvećena je stanju "Nameske", kao i tome šta je učinjeno u okviru procesa racionalizacije.

Oni su obišli "Namensku industriju", "Hidrauliku" i "Pneumatiku", a Đorđević je rekao da je "Namenska" bitan segment odbrambene industrije Srbije, i da će vlada i ministarstvo odbrane nastaviti da pomaže "Prvu petoletku".

- U narednom periodu očekujemo povećanje izvoza, a dobra vest je da su prihodi u poslednjih pet godina udvostručeni. Rukovodstvo je sa zaposlenima uložilo veliki trud i rad, a očekuje ih i saradnja sa drugim namenskim industrijama i povećanje izvoza - rekao je Đorđević.

Ministar privrede Željko Sertić podsetio je da je prošle godine prilikom posete "Prvoj petoletki" zaključeno da fabrika u obliku u kojem je funkcionisala decenijama više neće moći da postoji jer su nove ekonomske okolnosti stvorile nove zahteve za tržišta i funkcionisanje "Petoletke".

- Tada smo pričali da službe moraju da se objedine i da mora da se uradi racionalizacija. Troškovi su morali da se smanje i da se svi ugovori koji su tada i postojali, ali i novi, realizuju, jer su oni uslov za kasnije širenje na drugim poslovima. Danas, posle četiri meseca, možemo da kažemo da je jedan broj radnika vraćen na posao. Od 1.600, danas imamo oko 600 zaposlenih, i svi su zadovoljni što imaju posao - rekao je Sertić.

Sertić je prokomenatrisao i zbog čega se "Prva petoletka" nije našla na spisku zaštićenih preduzeća.

- Nisu bili ispunjeni uslovi koji su nam bili potrebni. Moje pitanje je šta se izgubilo u prethodnim godinama i zašto novac koji je dobijala "Prva petoletka", nije ulagan na pravi način, i zašto u tom trenutku nije urađeno restrukturiranje. Od 2007. do 2013. godine, "Petoletka" je dobila više od 30 mil EUR - naglasio je ministar privrede.

Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik rekao je da "Prva petoletka" nije morala da ide u stečaj, i da bi se 23. mart i dalje slavio kao dan fabrike.

- Otvoreni su stečajni postupci u skoro svim delovima "Petoletke", osim u "Namenskoj" i TMO. Privatna firma je od stečajnog upravnika uzela jednu halu pod zakup, i pokušavaju da organizuju neku proizvodnju - rekao je Aleksić, napominjući da radnici koji tu rade nemaju rešene statuse.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.