NavMenu

Inspektori će loviti šverc po stanovima, garažama... - Novi zakon donosi šira ovlašćenja

Izvor: Dnevnik Sreda, 23.03.2016. 12:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Mada je Zakon o inspekcijskom nadzoru donet aprila 2015. godine, njegova potpuna primena počeće narednog meseca. U inspekcijskom nadzoru biće uspostavljen sistem procene rizika koji bi trebalo da eliminiše ili bitno umanji neujednačenost rada inspekcija, kao i samovolju i korupciju, ali i, što je najvažnije, smanji sivu ekonomiju koja nanosi veliku štetu državi i privrednicima koji legalno, uz plaćanje svih poreza i doprinosa, rade u Srbiji.

Odredbama tog zakona inspektorima rada omogućeno je da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte i o tome obaveste Poresku upravu ili Tržišnu inspekciju. Konkretno, inspektori rada mogu zabranjivati obavljanje delatnosti neregistrovanom subjektu i naložiti licu kod kog je sproveden inspekcijski nadzor da se što pre registruje. U slučaju obavljanja neregistrovane privredne aktivnosti, kazna je do pola miliona dinara.

Novina je i što se sada neregistrovanim privrednim subjektom smatra i privrednik koji je upisan u osnovni registar Agencije za privredne registre, ali nije upisan u odgovarajući poseban registar, odnosno nema odgovarajuće licence ili dozvole. Unija poslodavaca Srbije ocenjuje da je inspekcijski nadzor na terenu doveo do toga da se izvestan broj neregistrovanih privrednika uvede u legalne tokove, ali da je procenat onih koji i dalje rade ilegalno ogroman, što doprinosi velikoj stopi sive ekonomije.

Međutim, sada zakon daje mogućnost da inspektori uz sudsku naredbu obavljaju kontrolu u dvorištima, kućama i stanovima, s obzirom na to da se stambeni prstor često koristi kao poslovni. U slučaju da privrednik onemogući inspektoru nesmetani rad, kazna je povećana do 800.000 dinara, dok je u slučaju obavljanja neregistrovane privredne aktivnosti predviđena novčana kazna do pola miliona dinara.

Tim zakonom uređen je i inspekcijski nadzor nad nepoznatim subjektom i poseban postupak koji se sprovodi u odnosu na neregistrovani subjekat. Propisano je da se terenska kontrola kod lica koje obavlja neregistrovanu, odnosno neprijavljenu delatnost, sprovodi bez plana i naloga za kontrolu. Neregistrovani subjekat, po tom aktu, jeste lice koje nije upisano u odgovarajući registar ili evidenciju ili ono koje obavlja delatnost bez saglasnosti nadležnog organa ili organizacije ili prijave nadležnom organu ili organizaciji kao uslov za vršenje delatnosti.Po realnim procenama, siva ekonomija čini oko 30% ukupnog trgovinskog prometa u Srbiji.


Nužnost legalizacije poslovanja

Unija poslodavaca Srbije smatra da, osim pojačanog inspekcijskog nadzora, za suzbijanje neformalne ekonomije treba sprovoditi i preventivne mere kroz razvoj društvene svesti o pogubnim posledicama sive ekonomije i stalnu edukaciju o nužnosti legalizacije poslovanja, kroz uključivanje udruženja privrednika u proces smanjenja udela neformalne ekonomije, organizovanjem javnih obrazovnih kampanja o štetnosti sive ekonomije i njenim negativnim efektima na društvo u celini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.