NavMenu

Kinezi jedini zainteresovani za "Železaru" - Očekivano zaključenje ugovora u aprilu

Izvor: RTV Sreda, 23.03.2016. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: zelsd.rs)
Za javni poziv za privatizaciju "Železare Smederevo", koji je i dalje otvoren, do sada su interesovanje pokazali samo Kinezi, izjavio je u utorak (22. marta 2016. godine) ministar privrede Željko Sertić, koji očekuje da, ako sve bude po planu, ugovor o privatizaciji smederevske čeličane bude potpisan u aprilu.

- Sa Kinezima smo napravili dogovor, to je objavljeno i nije nikakva tajna. S druge strane, imali smo i obaveze kada je reč o međunarodnim konvencijama i pravilima da poziv za privatizaciju bude javan i mi smo taj poziv objavili, pa mogu da se jave svi zainteresovani - rekao je Sertić novinarima.

On je naveo da, za sada, osim kineskog HBIS-a nema nijedne zainteresovane kompanije, ali i ukazao da to nije konačno, pa će se broj zainteresovanih znati kad istekne rok javnog poziva.

- Nakon toga slede pregovori oko ugovora, po proceduri koja je međunarodno priznata, a ako bude sve po planu, kako smo do sada razgovarali, možemo očekivati zaključenje ugovora u toku aprila - rekao je Sertić.

Ministar je istakao da bi potpisivanje tog ugovora bio veliki posticaj za razvoj srpske čeličane.

- Ono što su nam Kinezi predstavili, i u šta verujemo da će se realizovati, nije samo sređivanje čeličane u smislu dovođenja novih tehnologija kako bi proizvodnja bila jeftinija i kako bi automatski s cenom bili konkurentni. Radiće se i na tome da se proizvodnja proširi kako bismo imali završne proizvode viših finalnih obrada u kojima je dodatna vrednost - objasnio je Sertić.

On je dodao da će od toga biti ne samo direktne finansijske koristi, već će doći i do novih zapošljavanja, veće uplate poreze i doprinosa...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.