Izvor: Tanjug | Utorak, 20.11.2007.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Žos-Trnava" investirao u "Gošu" 1,2 mil EUR - predstavljen modernizovan putnički vagon "Bmeer" i stoti teretni "Eanos"

(Foto: b)

Generalni direktor Fabrike šinskih vozila "Goša" Marian Čapkovič kaže da je u tu fabriku uloženo oko 1,2 mil EUR.

Fabrika šinskih vozila "Goša" je početkom 2007. godine prodata slovačkom preduzeću "Žos-Trnava", a Čapkovič je rekao da je kupoprodajnim ugovorom sa Agencijom za privatizaciju ugovoreno da se na svakih šest meseci u fabriku investira po 500.000 EUR, ali da je taj iznos premašen i da će investicije do kraja 2007. godine dostići iznos od 2 mil EUR.

On kaže da je u planu povećanje proizvodnje i izvoza i da će se oko 70% prozvodnje izvoziti u srednju i zapadnu Evropu, dok je 30% proizvodnje planirano za tržište Balkana.

Čapkovič je dodao da je fabrika rasterećena zaostalih dugova, jer je u trenutku preuzimanja fabrika Poreskoj upravi dugovala 1,9 mil EUR, a kasnile su i plate zaposlenima za 2006. godinu. Četiri meseca nakon privatizacije realizovan je i otpust dugova, čime je sveokupni dug preduzeća smanjen za 428 miliona dinara.

Predstavnici fabrike su predstavili i modernizovan putnički vagon serije "Bmeer" i stoti proizvedeni teretni vagon tipa "Eanos". 200 teretnih vagona "Eanosa" biće plasirano na francusko tržište, dok će 15 putničkih vagona biti isporučeno Slovačkim železnicama. Realizacijom ovih poslova poslovni prihodi fabrike biće 2,6 puta veći nego 2006. godine.

"Goša - Fabrika šinskih vozila" osnovana je 1923. godine. Od 1950. godine postaje glavni proizvođač železničkih vagona u zemlji, zatim dizel-motornih vozova (šinobusa), elektromotornih vozova i nekih tipova teretnih vagona (hladnjače i cisterne). Veliki izvoz ostvarivala je u Egipat, Tursku, Grčku, Brazil, Indoneziju, Češku, Poljsku, Mađarsku, Nemačku, Iran i Rusiju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.