NavMenu

Mladi programeri osnovali Kikindsku tehnološku zajednicu

Izvor: RTV Utorak, 22.03.2016. 16:54
Komentari
Podeli

Kikinda (Foto: Rajko Karišić)Kikinda
Grupa mladih i talentovanih programera iz Kikinde osnovala je takozvanu "Kikindsku tehnološku zajednicu", kako bi kolegama širom sveta pokazala da je grad na severu Banata pravo mesto odakle može da se radi sa dosta jeftinijim ulaganjima, a pritom sa solidnom infrastrukturom i povoljnim geografskim položajem. Takođe, u toj zajednici planiraju da od Kikinde naprave regionalni informatički centar.

Kikinda je grad stotinak kilometara udaljen od Novog Sada ili Beograda, ali mnogo jeftiniji za život. To je prava prilika da programeri iz čitavog regiona pronađu svoje mesto na severu Banata jer im posao ne zavisi od geografskog položaja.

Tako su razmišljali i kikindski informatičari i programeri i za početak osnovali Kikindsku tehnološku zajednicu sa namerom da svetskim informatičarima ponude veoma kvalitetne uslove po znatno nižim cenama.

- Mislimo da je Kikinda veoma pogodna da postane centar za razvoj novih tehnologija, centar za razvoj preduzetništva, nešto što će, nadamo se, i investicionim fondovima biti interesantno u budućnosti zbog toga što je jeftina za razvoj. Grad ima kvalitetnu infrastrukturu, dobro je povezan sa Rumunijom i Mađarskom. Da bi ostvarili takvu ideju, Kikinda je jako pogodno mesto iz svake od tih oblasti - kaže Marko Kažić iz Kikindske tehnološke zajednice.

Github je servis koji omogućava da se besplatno preuzimaju određeni programi i podaci sa interneta, trenutno ima preko deset miliona korisnika i sarađuje na 25 miliona projekata. Kako bi dokazala da svetski može da se radi i iz manjih sredina, Kikindska tehnološka zajednica je napravila projekat, koji je postao veoma popularan, čak traženiji od svih Fejbukovih projekata.

- Ovaj projekat je biblioteka koda koja može da se koristi u daljem razvoju softvera i ona rešava neki opšti problem. Mi smo hteli da izvedemo ekspreiment kako bi promovisali takav projekat i naravno uspeli smo u tome i dokazali da iz jednog grada kao što je Kikinda može da se postigne tako nešto. Nije problem u lokaciji. Bitno je kako radite i ako radite dobro, uspećete - veli Srđan Panić.

Početak je bio osnivanje zajednice, a sledeći korak je da Kikinda u dogledno vreme postane i regionalni informatički centar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.