NavMenu

Počela izgradnja srpske deonice dalekovoda između Srbije i Rumunije

Izvor: Beta Utorak, 22.03.2016. 15:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Parezanović)Ilustracija
Izgradnja srpske deonice novog dalekovoda između Srbije i Rumunije, koji će ići od Trafo stanice (TS) Pančevo do TS Rešica u Rumuniji, počela je danas, a završetak radova i njegovo puštanje u probni rad očekuje se krajem 2017, saopštilo je Javno preduzeće (JP) "Elektromreža Srbije" (EMS). Kako se navodi, generalni direktor EMS-a Nikola Petrović kazao je na obeležavanju početka izgradnje dvostrukog (interkonektivnog) 400 kilovoltnog dalekovoda od TS Pančevo do rumunske granice da je vrednost tog projekta 24,7 miliona evra i da se finansira iz sredstava EMS-a.

On je naglasio da je projekat izgradnje dalekovoda koji će spajati elektroenergetske sisteme Srbije i Rumunije strateški važan za JP EMS i da je deo Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

- Ovaj projekat će omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta i smanjenje gubitaka električne energije. Dalekovod će znatno doprineti sigurnosti i pouzdanosti prenosnih sistema Rumunije i Srbije - kazao je Petrović.


Dodaje se da ovaj dalekovod, čija dužina na teritoriji Srbije iznosi 68,332 kilometra i na kojoj će biti postavljeno 203 dalekovodna stuba, graditi preduzeće "Energoprojekt Holding".

U saopštenju se naglašava da trasa dalekovoda prelazi preko teritorija pet južnobanatskih opština: Pančevo, Kovin, Alibunar, Vršac i Bela Crkva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.