NavMenu

Jogurt "Niške mlekare" sadrži aflatoksin u granicama koje propisuje zakon

Izvor: Niške vesti Utorak, 22.03.2016. 13:48
Komentari
Podeli
Proizvodi "Niške mlekare" su bezbedni po zdravlje, a nivo aflatoksina je u dozvoljenoj koncentraciji, kažu u ovoj kompaniji. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se kontrole obavljaju po zakonskoj proceduri i "analizi rizika pojedinačnog proizvođača".

- Radimo po propisima koji važe u Republici Srbiji. U Crnoj Gori dozvoljena je manja koncentracija aflatoksina nego kod nas. Zato je jedna količina jogurta zadržana na granici. Radi se o 728 litara, a mi godišnje izvezemo oko milion litara na njihovo tržište. To je samo kap u moru, a naši proizvodi su apsolutno bezbedni - rekao je direktor "Niške mlekare" Zvezdan Gavrilović.

U Srbiji je dozvoljeni nivo aflatoksina M1 u mleku 0,25 mikrograma, dok je u Crnoj Gori dozvoljeno 0,05 po kilogramu, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

- Na osnovu zakonske regulative Srbije, sve pošiljke proizvoda od mleka koje su namenjene izvozu podležu obaveznom uzorkovanju na propisane parametre bezbednosti na osnovu zahteva propisa zemalja uvoznica. Uzorkovanje se vrši u akreditovanim laboratorijama u Srbiji, a kontrola prisustva aflatoksina u sirovom mleku radi se po zahtevu kriterijuma zemlje uvoznice - rekli su u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Kako kažu u "Niškoj mlekari", jogurt koji je zadržan na crnogorskoj granici imao je 0,07 mikrograma, što je za 0,02 mikrograma premašilo dozvoljenu granicu. Sirovine i proizvodi mlekare se kontrolišu u Zavodu za mlekarstvo, kao i u internim laboratorijama, dodaju.

Kontrolu procedura koje sprovodi kompanija, u sabiranju, otkupu i preradi mleka, Vetrinarska inspekcija obavlja po planu službenih kontrola izrađenih na osnovu analize rizika za svakog pojedinačnog subjekta koji se bavi preradom mleka.

- Odgovornost za bezbednost hrane životinjskog porekla u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, snosi sama firma, kako u plasmanu hrane na domaćem tako i na inostranom tržštu i dužan je da kontroliše svoje proizvode - dodaju u Upravi za veterinu.

To podrazumeva da odstupanje od propisanih vrednosti proizvođač treba da prijavi nadležnom organu radi sprovođenja zakonom propisanih mera, dodaju u Ministarstvu.

Da podsetimo, Vlada Srbije je početkom 2013. godine povećala dozvoljenu koncentraciju aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5. To je bila privremena mera zbog pronalaska veće količine ove supstance u proizvodima, uz obrazloženje da sve zdravstvene ustanove u zemlji potvrđuju da ta koncentracija neće ugroziti zdravlje stanovnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.