NavMenu

Lista od oko 250 propisa - Ažurne informacije o standardima dostupne na internetu

Izvor: Tanjug Nedelja, 20.03.2016. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: filmfoto/shutterstock.com)
Privrednici, ali i ostali korisnici propisa i standarda, ili samo zainteresovani o važećim nacionalnim propisima u Srbiji koji sadrže pozivanja na srpske standarde, mogu da dobiju ažurne informacije, na internet prezentaciji Instituta za standardizaciju Srbije.

Informacije o tim dokumentima, lista od oko 250 propisa, dostupni su na portalu www.iss.rs, a to je deo programa Vlade Srbije Godina preduzetništva, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Pored kompletnog spiska i tekstova evropskih direktiva koje su preuzete u nacionalno zakonodavstvo i linkova ka standardima na koje se pozivaju, koji su i do sada bili dostupni na internet prezentaciji Instituta, na istom mestu sada se nalazi i lista od gotovo 250 propisa koji sadrže pozivanja na srpske (SRPS) standarde, uz linkove ka njima.

- Ova baza je veoma važna, jer je konkurentnost srpskih preduzeća usko povezana sa njihovom sposobnošću da, u skladu sa zahtevima odgovarajućih tehničkih propisa i standarda, proizvedu kvalitetne i bezbedne proizvode - navedeno je u saopštenju.

Kao preduslov za takvu proizvodnju, kako piše, neophodan je efikasan i međunarodno priznat sistem infrastrukture kvaliteta.


- U Srbiji je uspostavljena mreža institucija i organizacija u oblasti infrastrukture kvaliteta koja je u funkciji servisa domaćoj privredi. Time je privrednicima omogućeno da ispune zahteve tržišta u pogledu kvaliteta robe koju plasiraju, lakši i jednostavniji izvoz robe, a potrošačima garantuje bezbednost proizvoda koje kupuju.

Srbija je uskladila veći deo zakonodavstva, standarda i tehničkih propisa u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU. Do sada je preuzeto 97% standarda i oko 75% tehničkih propisa. Ova oblast u pregovaračkom procesu ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih.

Ova aktivnost Instituta za standardizaicju Srbije deo je Programa Vlade Srbije Godina preduzetništva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.