Izvor: Beta | Nedelja, 20.03.2016.| 16:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Rudex" do kraja 2016. otvara fabriku za proizvodnju eksploziva za rudnike u Boljevcu

Ilustracija
Firma "Eksplozivi-Rudex" otvoriće ove godine, u kompleksu nekadašnjeg vojnog skladišta nedaleko od Boljevca, pogon za proizvodnju eksploziva za rudnike, u kome će biti zaposleno oko 30 ljudi, najavili su u nedelju (20. marta 2016. godine) vlasnici te firme iz Bariča.

Investitor Bojan Lubarda rekao je da je reč o modernom pogonu za proizvodnju eksplozivne emulzije i matrica koje će se koristiti za miniranje u rudnicima, zbog čega će radnici proći duge i rigorozne obuke.

- U Srbiji ne postoje škole za proizvođače eksploziva, i zato će obuka biti vrlo duga i rigorozna, pa će posla biti samo za najbolje i proverene - rekao je Lubarda novinarima.

Lubarda je objasnio da će celokupna proizvodnja biti obavljena iz više faza i da će prva faza biti započeta do kraja oktobra, po dobijanju saglasnosti projekata koju izdaje MUP.

Kada je reč o bezbednosti i zaštiti životne sredine, tehnolog kompanije "Rudex" Dragan Ignjatović kazao je da će se u Boljevcu koristiti najsavremenije tehnologija sa zatvorenim sistemom proizvodnje, u kome neće biti emisije zapaljivih i štetnih gasova.

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović rekao je da nije bilo primedbi građana na studiju izvodljivosti izgradnje fabrike, budući da je pogon ekološki čist, što se uklapa u strategiju očuvanja zdrave životne sredine u tom gradu na istoku Srbije.

Firma "Rudex" posluje od 2003. godine i bavi se proizvodnjom eksploziva, sklapanjem detonatora i uvozom i izvozom svih vrsta eksploziva, ali i obavlja sve vrste i usluge miniranja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.