Izvor: Beta | Nedelja, 20.03.2016.| 16:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Agencija "Moody`s" popravila izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Rejting agencija "Moody’s" popravila je sa "stabilnih" na "pozitivne" izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou B1, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema oceni agencije "Moody’s", popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su, pre svega primena programa fiskalne konsolidacije, implementacija strukturnih reformi, unapređenje institucionalnog okvira i bolji izgledi ekonomskog rasta.

Agencija je ocenila da je fiskalni deficit u 2015. iznosio 3,8% bruto domaćeg proizvoda (BDP), značajno ispod kriterijuma postavljenog aranžmanom sa MMF-om i

Očekuje se da će se dalje smanjenje fiskalnog deficita ostvariti sprovodjenjem strukturnih reformi i nastavkom fiskalne konsolidacije.

U 2015, po oceni te rejting agencije, ekonomski rast bio je iznad očekivanog i vođen je investicijama, što se očekuje i u narednim godinama.

Nastavak smanjenja eksterne i interne neravnoteže, prema navodima te agencije, mogao bi da u narednom periodu rezultira popravljanjem i kreditnog rejtinga.

Ostvareni su pozitivni rezultati u smanjenju tekućeg deficita platnog bilansa i u narednim godinama očekuje njegova puna pokrivenost stranim direktnim investicijama, navodi se u saopštenju.

Agencija je konstatovala da je NBS sprovela posebna ispitivanja kvaliteta aktive banaka, kao i da je u avgustu 2015. usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.