Izvor: RTV | Petak, 18.03.2016.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Sad zainteresovan za kupovinu vojnih objekata - Na mestu kasarne moguća gradnja groblja

Vlada Srbije usvojila je pre deset godina master plan o nepokretnostima koje nisu neophodne vojsci. Ove godine očekuju se tri do četiri oglasa za prodaju vojnih kompleksa, a prednost pri kupovini imaju jedinice lokalne samouprave.

Za neke od vojnih objekata i zemljišta interesovanje je pokazao i grad Novi Sad.

Na mestu gde je nekada bila vojska ubuduće bi moglo da se nađe groblje, ako se ostvari namera da u tu svrhu posluži deo parcele kasarne "Janko Čmelik" na Trandžamentu, gde je 2009. bio smešten "Exitov" kamp. U Ministarstvu odbrane kažu da na teritoriji Novog Sada postoji još 20 vojnih kompleksa u različitim fazama otuđenja.

Aktivisti Društvenog centra pre četiri godine koristili su kasarnu "Dr Rudolf Arčibald Rajs", dok ih vojna policija nije izbacila. Dugo je tu stajalo upozorenje da otpada fasada, ali njena obnova nije u planu. Pominjano je da bi zgrada u Futoškoj ulici mogla da bude upotrebljena za službe lokalne samouprave.

Postoji mogućnost da u zamenu za stanove bude uzeta parcela rečne flotile. Kada je tridesetak porodica vojnih osiguranika useljeno pre pet godina u zgrade na prostoru kasarne "Jugovićevo", rečeno je da bi Avijatičarsko naselje moglo da dobije kuće za vojna lica.

- Nama je veoma interesantna lokacija na Trandžamentu, ali i Mornarice i drugih. Očekujemo i izradu novog master plana nepokretnosti, jer neke cene nisu tržišno realne - kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Grad je zainteresovan i za zemljište u Industrijskoj ulici, a ranije je bilo reči i o prodaji vojnih kompleksa u Sremskoj Kamenici i Bukovcu, koji još nije očišćen od posledica NATO bombardovanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.