NavMenu

Tender za dokapitalizaciju "Galenike" početkom aprila - Nema prodaje pre povratka kompanije na nekadašnji nivo

Izvor: Danas Petak, 18.03.2016. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: galenika.rs)
U prvih nekoliko dana aprila biće objavljen javni poziv za prodaju "Galenike", a zainteresovane kompanije već sada o uslovima eventualnog strateškog partnerstva pregovaraju sa privatizacionim savetnikom, konsultantskom kućom "Deloitte".

Kako je ministar privrede Željko Sertić ranije najavio, predstojeći tender nije klasična privatizacija, već je reč o izboru partnera koji će izvršiti dokapitalizaciju kompanije, a procedura bi trebalo da traje nekoliko meseci, nakon čega će biti raspisan i javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta fabrike.

Tek kada nekadašnji gigant farmaceutske industrije Srbije postigne bar nivo i kvalitet proizvodnje od pre desetak godina, prema sadašnjim planovima Vlade biće otvoren javni tender za privatizaciju 85% državnog kapitala. Ministar je potvrdio i da je o tom modelu spasavanja fabrike i kasnije prodaje postignut dogovor sa rukovodstvom "Galenike" i sa dva reprezentativna sindikata.

Inače, "Galenika" je na spisku od 17 strateških preduzeća čiju je zaštitu od poverilaca država produžila do 31. maja ove godine, a do pre nekoliko meseci u izjavama zvaničnika, uz "RTB Bor" i "Resavicu" važila je za preduzeće u čije preživljavanje Vlada nije bila sigurna.

Poslednjih nedelja, međutim, "Galenika" se u tom kontekstu više ne pominje i očigledno je da će nade u njeno spasavanje biti podgrejane uoči finiša izborne kampanje, tim pre što se do otvaranja birališta zasigurno neće znati koje su kompanije zainteresovane za ulaganje, i da li ih uopšte ima.

Naime, poznato je da se "Galenika" bori sa ogromnim dugovima koji su pravo čudo za visoko profitabilnu farmaceutsku industriju. Već nekoliko godina unazad, ona je u "crvenom" za više od 200 mil EUR, od čega oko 150 mil EUR potražuju banke koje su je kreditirale.

Interesantno je da, iako je pretila velika opasnost da "Galenika" ode u stečaj i čime poverioci gube nadu da će se naplatiti, nijedna od banaka nije prihvatila galantnu ponudu Vlade da to konvertuju u kapital preduzeća.

Dinkićeve akcije od 1.000 EUR

"Galenika" je već bila skriveni adut u izborima 2008. kada je pominjana kao jedno od četiri državna preduzeća čije će akcije država besplatno podeliti građanima. Tvorac tog modela privatizacije, koji u Srbiji nikada nije sproveden, Mlađan Dinkić, tada je tvrdio da će ukupna vrednost tog paketa, u koji su ulazili još i kapital "Telekoma", "Aerodroma" i NIS-a, iznositi po 1.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.