NavMenu

Rast industrijske proizvodnje i trgovine na malo - Kritične oblasti prehrambena i industrija motornih vozila

Izvor: Tanjug Četvrtak, 17.03.2016. 13:39
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
U januaru 2016. godine zabeležen je rast industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo, a ekonomisti kao kritične oblasti u Srbiji označavaju prehrambenu industriju, proizvodnju osnovnih metala i proizvodnju motornih vozila.

Na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) ekonomista Stojan Stamenković rekao je da je ukupna industrijska proizvodnja u januaru bila za 8,3% veća, međugodišnje posmatrano, a na to je najveći uticaj imao porast proizvodnje energije i rudarstvo. Prerađivačka industrija je u januaru takođe zabeležila međugodišnji rast proizvodnje koji je iznosio 2,1% i veći je nego u decembru 2015. godine.

Prehrambena industrija se do septembra 2015. odlikovala stabilnim rastom proizvodnje da bi u septembru došlo do loma, odnosno oštrog pada u međugodišnjem poređenju.

Druga kritična oblast je proizvodnja osnovnih metala, rekao je Stamenković, ističući da se, što se smederevske "Železare" tiče, još čeka program najavljenog kineskog kupca, a da je u međuvremenu obim proizvodnje u oblasti osnovnih metala ponovo redukovan.

- Ostaje da vidimo šta će biti - rekao je Stamenković i dodao da je trend iz rastućeg preveden u opadajući smer počev od septembra 2015. godine.

Treća kritična oblast je proizvodnja motornih vozila, odnosno "Fiat" iz Kragujevca, rekao je jedan od urednika MAT-a. Stamenković je dodao da proizvodnja "Fiata" ne može ostati na nivou iz 2013, da ne može ostati na proizvodnji jednog modela i da je toj fabrici potreban novi model.

- Već godinu dana pričamo o tome da se ne može proizvodnja održati samo na jednom modelu - rekao je Stamenković i naveo da nas ne bi trebalo "zavarati to što se najavljuje izvoz vozila u Rusiju".

Kako je kazao, to je "jednokratno rešenje", a pitanje je i kakav će tačno biti ugovor.

Vrednost spoljnotrgovinske razmene u januaru je takođe u porastu, a realan rast investicija u 2015. iznosio je 8%, kako su ekonomisti i procenjivali, navodi se u novom broju MAT-a. Problem je, navode, što se januarski podaci teško uklapaju u kratkoročne tendencije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.