Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.03.2016.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poverenje koje traje 15 godina - Agencija "Protecta" dobila prvu licencu za detektiva

(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Srbija je konačno dobila prve licencirane detektive. Licenca pod brojem jedan izdata je Draganu Trivanu, vlasniku Agencije "Protecta" i predsedniku Grupacije detektivskih agencija u Privrednoj komori Srbije.

Ova agencija na srpskom tržištu posluje već 15 godina. Kada su 2001. počeli da rade, primarna i jedina delatnost bile su upravo detektivske usluge. Kako se tržište razvijalo nametalo je i dalje širenje – "Protecta" je od 2005. intenzivirala i usluge u oblasti fizičkog i tehničkog obezbeđenja, razvijali su i tehniku (alarmne sisteme, sisteme za video nadzor, sisteme za kontrolu pristupa), a zatim svoju delatnost širili i na korporativnu bezbednost, krizni menadžment i tako došli do najšireg dijapazona usluga privatnog obezbeđenja.

- Mi smo kao agencija podjednako uspešni u svim oblastima privatne bezbednosti. Kada je u pitanju detektivska delatnost prednjačimo u odnosu na ostale jer pokrivamo najširi dijapazon usluga, što je slučaj i sa fizičko tehničkim obezbeđenjem. Na stalni razvoj su nas kroz godine rada terali klijenti, jer kada se neko veže za vas i stekne poverenje, što je u ovoj branši i te kako važno, očekuje da uspešno možete obaviti sve poslove, suočiti se sa izazovima i odgovoriti na sve njihove potrebe - kaže Trivan.

Kako bi nivo svojih usluga podigli na viši stepen, u ovoj agenciji kontinuirano rade na unapređenju veština i sposobnosti, sprovode interne obuke, a izdali su i sopstvene udžbenike za poslove privatnog obezbeđenja i detektivsku delatnost.

Kompanijske provere


Detektivske usluge se, kaže Trivan, u Srbiji danas angažuju za različite potrebe – od opštih detektivskih poslova, provere zaposlenih, do pomoći porodici, poput rasvetljavanja kućnih krađa, rešavanja porodičnih problema u slučajevima narkomanije, nasilja u porodici i sl.

(Foto: NDT/shutterstock.com)
- Poslednjih godina posebno je u porastu broj kompanija koje angažuju detektivske agencije radi provere kandidata za posao pre zaposlenja, do kasnijih periodičnih provera u toku samog radnog odnosa, a obraćaju nam se i u cilju otkrivanja internih kompanijskih pronevera, krađa... - kaže Trivan, koji ističe da u 99% slučajeva rizici koji su usmereni ka kompaniji potiču od ljudskog faktora i to najčešće iz redova zaposlenih.

- U oblasti korporativne bezbednosti radimo i proveru boniteta fizičkih i pravnih lica. Osim naših zaposlenih, sarađujemo i sa dosta spoljnih saradnika i imamo drugačiji pristup od recimo interne revizije, pa su provere šire. Nudimo i usluge poligrafa, koji daje dobre rezultate i koristi se kao prva mera koja ukazuje na indicije ka kojim licima treba postupati operativno i u 99,9% slučajeva bez greške ukazuje ko je učinilac nekog krivičnog dela ili povrede neke radne discipline.

Profesionalizacija

Govoreći o tržištu privatnog obezbeđenja u Srbiji, Trivan ističe da je specifično po mnogo čemu i najjeftinije po pitanju cena u regionu.

- Kad neko hoće da zaštiti svoju imovinu on kao korisnik usluge mora da odluči koji nivo obezbeđenja hoće. Ako se vodi samo najnižom ponudom neće imati obezbeđenje i zaštitu na adekvatnom nivou, a većina klijenata se u Srbiji godinama vodila upravo ovom logikom. Na tržištu se do sada isprofilisao veliki broj firmi, a mi smo se svih ovih godina bez obzira na nepostojanje zakona trudili da pružimo maksimalno profesionalnu uslugu - ističe Trivan podsećajući da Srbija do kraja 2013. godine, kada su doneti Zakon o privatnom obezbeđenju i Zakon o detektivskoj delatnosti, nije imala zakonski uređenu oblast u privatnoj bezbednosti.

Završetkom licenciranja službenika privatnog obezbeđenja normativno će se urediti delatnost ovog sektora, dok će na tržištu opstati samo oni koji odluče da se razvijaju profesionalno. Za korisnike to će značiti kvalitetniju uslugu. Međutim, sudeći po intenzitetu sprovođenja obuka, pitanje je da li će ovaj proces biti završen u predviđenom roku, odnosno do 1. januara 2017. godine.

- U sveri detektivske delatnosti Ministarstvo je sprovelo prvu obuku u februaru i prvo polaganje stručnog ispita za detektive. Od 9 kandidata 6 je prošlo, a od njih dvoje je iz agencije Protecta. Sad smo već i nosioci prve licence za detektive – naglašava Trivan.

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Ugovor o angažmanu

Zakon o detektivskoj delatnosti definiše šta su to detektivski poslovi, koja su ovlašćenja detektiva, šta mogu da rade, kojim evidencijama imaju pravo pristupa. Novina je i da u skladu sa zakonom delatnost detektiva mogu obavljati samo visokoobrazovani kadrovi, dok će građani za angažovanje detektiva ubuduće potpisivati ugovor i ovlašćenje za rad detektiva. Ugovor definiše način obrade ličnih podataka kao i postupanje detektiva u obavljanju delatnosti, kako će rukovati tim podacima i kako će se oni čuvati.

- Interesovanje za detektivsku delatnost je veliko, a mi smo se kao struka dugo godina zalagali da se donese ovaj zakon. Najpre, jer to je u interesu same struke, a sa druge strane jer će sa aspekta korisnika značiti bolju uslugu: detektivsku delatnost obavljaće samo oni za koje zakonodavac jemči da su profesionalna lica koja su prošla adekvatnu obuku i bezbednosnu proveru.

Prema podacima Privredne komore, u Srbiji je za sada registrovano oko 35 detektivskih agencija.
I.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE