Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.03.2016.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brz pristup internetu za studente i naučne radnike - "Advant" predstavio "eduroam" uslugu na sajmu "Nove tehnologije u obrazovanju"

Milorad Đukanović, generalni direktor kompanije "Advant" Beograd na NTO2016
U Beogradu je krajem februara treći put organizovan sajam "Nove tehnologije u obrazovanju 2016" kako bi se predškolskim ustanovama, školama, univerzitetima i drugim akademskim organizacijama pružila podrška da postanu inovativnije, osavremene proces učenja i na što bolji način iskoriste mogućnosti koje nove tehnologije pružaju.

Najnovija tehnološka rešenja u obrazovanju predstavilo je više od 60 IKT kompanija i obrazovnih institucija iz Srbije i inostranstva, a kao jedini izlagač iz Slovenije predstavila se kompanija "Advant" d.o.o.

Od svog nastanka 1998. godine u Ljubljani i Beogradu, "Advant" je implementirao veliki broj referenci u obrazovnom sistemu (u preko 600 akademskih ustanova, uglavnom u Sloveniji) i to u oblasti projektovanja, inženjeringa, isporuke opreme, podešavanja sistema strukturnog kabliranja (LAN) i umrežavanja bežičnih tačaka (wi-fi).

Na nedavno završenom sajmu, "Advant" je predstavio eduroam ready opremu (education roaming), koja omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu, namenjen studentima i zaposlenima u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. Nastavši u Evropi "eduroam" je dobio zamah kroz istraživačko obrazovnu zajednicu i sada je dostupan u 76 zemalja, a u Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama koje su korisnice Akademske mreže Srbije (AMRES).

- "Eduroam" u Evropi predstavlja standard za pristup internetu u obrazovnoj i naučno-istraživačkoj zajednici. Kada studenti i zaposleni u akademskim institucijama, dolaze u posetu vašoj instituciji oni očekuju da imaju pristup internetu putem "eduroam"-a. Takođe, da bi vaši studenti i zaposleni imali iste mogućnosti za pristup internetu kada posećuju druge institucije neophodno je da i vaša institucija učestvuje u "eduroam"-u - objasnio je Milorad Đukanović, generalni direktor "Advant" Beograd, prednosti ovog servisa prisutnima na sajmu.

"Eduroam" ne zahteva otvaranje dodatnih naloga, već korisnik u različitim institucijama može koristiti postojeće korisničko ime i lozinku, kreirane u instituciji gde radi ili studira. Može mu se pristupiti sa laptopa, tableta, ili mobilnog telefona koji imaju mogućnost bežičnog povezivanja (wireless), a pristup ovom internet servisu koji se zasniva na LANCOM-systems WLAN infrastrukturi, odnedavno imaju i studenti Univerziteta u Beogradu. Neke od bitnih karakteristika opreme ovog nemačkog proizvođača su da je roba EU porekla, da su ažuriranja softvera besplatna i da nema mogućnosti krađe podataka (No backdoor/No NSA).

Sajam "Nove tehnologije u obrazovanju" organizovao je British Council u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu, Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Centrom za promociju nauke, Privrednom komorom Srbije, Stalnom konferencijom gradova i opština, i drugim partnerima.

Kao izlagač i partner na sajmu, kompanija "Advant" d.o.o. je za sve posetioce obezbedila bežični internet.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.