NavMenu

Tehničko i informatika biće dva predmeta - Ukupan godišnji fond časova ostaje nepromenjen

Izvor: Danas Sreda, 16.03.2016. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Tehničko i informatičko obrazovanje ubuduće bi moglo da bude odvojeno u dva zasebna predmeta, ali će ukupan godišnji fond časova tih predmeta ostati nepromenjen. Ovu inicijativu Ministarstva prosvete, kao i njihov predlog da se programi informatike u osnovnoj školi osavremene, prihvatio je Nacionalni prosvetni savet (NPS).

Snežana Marković, pomoćnica ministra za srednje obrazovanje, rekla je da niko od nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja neće ostati bez časova i da će, ako dođe do razdajanja predmeta, predavači ostati isti.

Kritike stižu iz Društva pedagoga tehničke kulture, koje se protivi ovoj inicijativi i smatra da bi svođenjem tehničkog na jedan čas nedeljno praktični deo predmeta bio ukinut.

Ni iz trećeg pokušaja NPS nije juče usvojio nove standarde kvaliteta udžbenika, a kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo prosvete razmatra pravni osnov da taj dokument, čiji sastavni deo su i standardi za priručnike, usvoji ministar. To bi omogućilo da do početka nove školske godine budu pripremljeni priručnici za jedan broj predmeta u srednjim stručnim školama kojima nedostaju udžbenici.

Savet je usvojio novi plan udžbenika za osnovnu i srednju školu uz izvesne korekcije predloga koji je stigao iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

U udžbenički komplet vraćene su radne sveske za srpski jezik od prvog do osmog razreda, kao i za matematiku od prvog do četvrtog, a preporučeni broj strana udžbenika povećan je u gotovo svim predmetima, što su tražila stručna društva. Novi plan za osnovnu školu važiće od 2019. godine, s obzirom da je u toku izbor udžbenika (po važećem planu) koji će se u školama koristiti tri naredne školske godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.