NavMenu

PKS pomaže cementnoj industriji Srbije u podizanju konkurentnosti u regionu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.03.2016. 15:55
Komentari
Podeli
Privredna komora Srbije (PKS) podržaće i pomoći domaćoj cementnoj industriji kako bi u dijalogu i u saradnji sa nadležnima odgovorili izazovima i doprineli podizanju konkurentnosti te privredne grane kako na domaćem, tako i na tržištu regiona, ali i EU, rekao je danas predsednik PKS Marko Čadež u Beočinu.

Čadež je nakon posete kompaniji "Lafarge Srbija" koja je deo "Lafarge Holcim grupe", rekao da je prioritet PKS da u razgovorima sa Vladom Srbije zastupa interese industrije i ubrza donošenje pravilnika i procedura kako bi unapredila poslovanje cementne industrije.

- Pre nekoliko meseci intenzivirali smo saradnju radi što boljeg rešavanja, pre svega zakonodavnog okvira jer je u pitanju opstanak cele industrije. Da nije donet Zakon o upravljanju otpadom i da nismo krenuli zajedno da radimo na izradi pravilnika, cela industrija ne bi mogla da ostane konkurentna - podsetio je Čadež.

Kako je objasnio, intenzivnim kontaktima PKS i predstavnika cementne industrije iskristalisali su se predlozi koji su kasnije rezultirali donošenju zakonskih rešenja, pre svega, izmenama i dopunama Zakona i upravljanju otpadom kojim je omogućeno prekogrančno kretanje neopasnog otpada za ponovno iskorišćenje.

Uz podršku PKS, u narednom periodu radiće se i na izradi novog pravilnika o prekograničnom kretanju otpada u skladu sa novim zakonskim rešenjima, najavio je predsednik PKS. Čadež je rekao da je važna saradnja sa predstavnicima ove vrste industrije i u sklopu približavanja EU, zbog direktiva i regulativa koje će se primenjivati u tranzicionom periodu.

Od toga zavisi da li će ova grana ostati konkuretna, rekao je Čadež. Tokom sastanka sa direktorom "Lafarge Srbija" Dimitrijem Knjeginjićem jedna od tema bilo je i dualno obrazovanje. Predsednik PKS ukazao je na značaj postepenog uvođenja tog modela u obrazovni sistem Srbije u saradnji sa privredom i resornim ministarstvom. On je rekao da anketi PKS pokazuje da je 2.500 kompanija u zemlji spremno da učestvuje u tome.

Knjeginjić je istakao spremnost te kompanije da se uključi u sistem dualnog obrazovanja, ističući da je to veoma važno kako bi se došlo do što kvalitetnijih kadrova i kako bi se unapredile njihove stručne kvalifikacije, u skladu sa potrebama privrede.

Fabrika cementa ima dugu tradiciju koja datira 177 godina, a od jula prošle godine posluje kao deo "Lafarge Holcim Grupe", svetskog lidera u oblasti proizvodnje građevinskih materijala. Beočinska fabrika je vodeći snabdevač građevinske industrije Srbije i osim cementare u svom sastavu ima tri fabrike betona i uspešan je primer privatizacije. Direktno zapošljava oko 250 radnika, a angažuje veliki broj domaćih dobavljača i kooperanata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.