Izvor: Startit | Ponedeljak, 14.03.2016.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novosadski "dryTools" uzeo investiciju od 300.000 EUR - Proizvod koji ubrzava programere

(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Novosadski startap "drytools" uzeo je investiciju od 300.000 EUR od investicionog fonda "South Central Ventures". Ova investicija je najveće do sada objavljeno ulaganje u jedan novosadski startap, najveća pojedinačna investicija za neki tim sa "Startit"-ove Startap akademije, te prva investicija samog "SC Ventures" od otvaranja fonda.

"Drytools" gradi proizvod koji bi trebalo značajno da ubrza razvoj mnogih vrsta aplikacija i rad programera, ali i razvoj domaće startap scene.

Iz autsorsinga u startap

Marko Gaćeša, Duško Vesin i Nikola Milinković su na ideju došli nakon sopstvenog programerskog iskustva u razvoju softverskih proizvoda. Želeli su da brže razviju svoje projekte, ali ne po cenu kvaliteta.

Njihov alat "pametno" generiše "dosadan" kod koji mora da se iskuca prilikom pravljenja svake aplikacije, kod koji ne donosi biznis vrednost. Tog koda ima dosta, i procena "drytools"-a je da će njihov alat moći da napiše do 80% istog i ubrza rad do 4 puta.

- Videli smo da u nekim drugim granama razvoja softvera metodologija model driven developmenta donosi dobre rezultate, pa smo odlučili da je primenimo na web i mobile, ali i da odemo korak dalje tako što ćemo sve zapakovati tako da je spremno za korišćenje iz kutije. Postoje slični proizvodi, ali su oni ili vezani za određeni tech stack ili očekuju od developera da sami implementiraju code template i konkretan način specifikacije aplikacije.

Pored osnivačke trojke, koja je prošle godine napustila svoje poslove i otisnula se u preduzetništvo, trenutni tim ima još četiri člana i u planu je dalje proširivanje. Sledeći veliki korak je finalizovanje prve javne verzije proizvoda i sadržaja koji će ga bolje komunicirati javnosti — od sajta do događaja.

Kako "drytools" izgleda u praksi?

Tim koji se odluči na korišćenje alata novosadske ekipe umesto da odmah zaroni u pisanje koda prvo počne sa pisanjem specifikacije aplikacije koju žele da naprave u jeziku alata namenjenom za to. Tu specifikaciju zatim koriste kao input za alat i iz njega kao rezultat izađe source code u jednom od trenutno podržanih jezika, a to su - "Java", "Scala" i "JavaScript", kao i "Swift" koji ubrzo stiže. Automatski se kreiraju development okruženje, te doker fajlovi sa build i deployment okruženjem.

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
- Tradicionalno, softverske specifikacije proizvoda ili ostaju u glavi tima ili se zapisuju u obliku teksta koji se nakon početka razvoja nikad ne apdejtuje i postaju beskorisne. U slučaju korišćenja našeg alata specifikacije proizvoda se formalno zapisuju u našem jeziku za specificiranje i uvek su up-to-date pošto je benefit koji se dobija korišćenjem alata veliki.

Developeri su uglavnom skeptični kada je u pitanju generisanje koda, ali Marko, Duško i Nikola su i sami svesni tog problema i tvrde da je "dryTools" drugačija priča.

- Ovo jeste generisanje koda, a skepsa je potpuno na mestu, jer smo i mi sami probali veliki broj alata ovog tipa i bivali više nego razočarani. Stvar je u tome što je jako teško da se napravi dobar kod generator, ali smo se baš zato i odlučili da se posvetimo samo ovom poduhvatu.

Vraćanje zajednici

"Drytools" je ovu investiciju dobio nakon sjajnog prvog predstavljanja javnosti na prošlogodišnjem "Znam da možemo" događaju, gde su dobili i veliku podršku i ohrabrenje okupljene zajednice.

Nakon ovoga su u svoju kulturu ‘ugradili’ želju za doprinos daljem razvoju domaćih startapa - već smo pisali da je jedan od osnivača "drytoolsa", Duško Vesin, pokrenuo Startit Centar u svojoj Inđiji. Pored ovoga, "drytools" će svakom domaćem startapu u ranoj fazi omogućiti besplatno korišćenje njihovog proizvoda.

Vrednost ovoga leži i u tome što je upravo brzina i dinamičan razvoj proizvoda jedan od ključnih faktora uspeha startapa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.