NavMenu

Opština Vračar u aprilu dobija moderne parking senzore

Izvor: eKapija Nedelja, 13.03.2016. 16:05
Komentari
Podeli
Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će od 15. aprila na Vračaru biti u upotrebi senzori za slobodna parking mesta, koji će građanima omogućiti uštede u vremenu i gorivu, a ulice rasteretiti nepotrebnog saobraćaja, prenosi "Beoinfo".

Predviđeno da je da samo ove godine u asfalt bude postavljeno 1.000 senzora, posle čega će pronalaženje slobodnog parking mesta u srcu grada , na Vračaru, biti nikada lakše, istakao je Vesić za "Blic".

–Vozači će već od 15. aprila, kada će biti pokrivena cela Njegoševa ulica, o tome dobijati informacije na displejima zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, a koju ima svega nekoliko gradova u Evropi. Šta to zapravo znači? Umesto vožnje u krug u traženju parking mesta, vozači će na svakoj raskrsnici biti u prilici da vide da li u određenoj ulici ima parking mesta. Kada neko parkira automobil, senzor će reagovati i označiti mesto kao zauzeto, a vozači će o preostalim parking mestima informacije dobijati na tablama – objasnio je Vesić i dodao da će vozači od sada moći da zaborave na mučno lutanje uskim, jednosmernim ulicama u potrazi za slobodnim parking mestom.

On je naglasio da je ideja o postavljanju senzora nastala prilikom prošlogodišnje posete delegacije Grada Beograda Moskvi

–Jedna od stvari koju smo videli u Moskvi, a koja ne postoji u Beogradu bili su parking senzori na otvorenim mestima. Ja sam ponosan na "Parking servis" koje je ovaj projekat uspelo da realizuje za mesec i po dana– ukazao je gradski menadžer.

Prema analizi Sekretarijata za saobraćaj parking mesto u centru grada se u proseku traži oko 40 minuta. Takođe u centru prestonice nedostaje oko 5.000 parking mesta, precizirao je Vesić.

-Ipak, uveliko se radi na rešavanju ovog urgentnog problema. Taj problem rešavamo izgradnjom novih podzemnih garaža, pre svih na Studentskom trgu i nadogradnjom postojeće na Obilićevom vencu. Nadam se da ćemo naredne godine izaći sa projektima za izgradnju još dve podzemne garaže, a koje bi bile smeštene u Skerlićevoj ulici, kod Narodne biblioteke i kod Beogradskog dramskog pozorišta – najavio je gradski menadžer.


On je podsetio da je i dalje najveći problem sa parkiranjem na Starom gradu i Vračaru.

–Pokušali smo delimično da ga ublažimo preuzimanjem garaže u Baba Višnjinoj ulici, koja ima 400 parking mesta, ali sam siguran da ćemo senzorima olakšati život stanovnicima Vračara i onima koji tu dolaze – zaključio je Vesić

Direktor Parking servisa Andrija Čupković je ponovio da će do 15. aprila senzorima biti pokrivena cela Njegoševa ulica, a zatim će senzori biti postavljani i u okolne ulice.

-Oni će biti postavljani između Makenzijeve, Beogradske, Krunske i Kursuline ulice, a rok je 60 dana. Senzori će biti postavljani na asfaltu i ništa ne može da ih uništi, utapaju se u beton, a garancija je 10 godina – istakao je Čupković za Blic.

On je naveo da je proizvođač domaća firma koja je pobedila na tenderu, a koja je partner holandskog "Nedapa", firme koja je svetski lider u tom poslu i koja je senzore postavljala i u Moskvi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.