NavMenu

Zaduživanje nikad povoljnije - Potez EBC-a prilika za Srbiju da refinansira devizni javni dug

Izvor: Beta Nedelja, 13.03.2016. 16:13
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić je ocenio da je sada dobra prilika da Srbija refinansira devizni javni dug i otplaćuje ga po povoljnijim kamatnim stopama.

Komentarišući najnovije odluke Evropske centralne banke (ECB) Carić je na sajtu Erste banke objavio da te mere pogoduju jedino onima koji žele da uzimaju pozajmice jer zaduživanje nikada u Evropi nije bilo povoljnije.

ECB je smanjila stopu za osnovne operacije refinansiranja na nula odsto i stopu po kojoj banke mogu da drže novac u ECB sa minus 0,3 na minus 0,4%, a povećala je limite za kupovinu državnih obveznica evrozone.

- Ukoliko Srbija ovu situaciju pametno iskoristi, mogle bi da se izvuku višestruke koristi- smatra Carić.

Kako je objasnio, sva preduzeća koja imaju održivi model poslovanja, sada su u mogućnosti da se dodatno zaduže zarad povećanja svojih kapaciteta, po nikada povoljnijim uslovima.

- To može, ukoliko se kanališe kroz državnu strategiju i pomoć, a samim tim dobije kritičnu masu, da dovede do novog investicionog ciklusa u Srbiji- ocenio je Carić.

Država bi, kako je naveo, morala da svoj veliki javni devizni dug, koji sada iznosi 59,5% bruto nacionalnog dohotka, ili u realnom novcu 19,3 mlrd EUR, da refinansira.

- Trebalo bi da se zadužimo za novih 19,3 mlrd EUR i da s tim novim novcem, koji ćemo dobiti po istorijsko niskim kamatnim stopama, otplatimo stare, mnogo skuplje kredite. Gruba kalkulacija govori da bi tako mogli da uštedimo i do 800 mil EUR godišnje, što je daleko više od 200 mil EUR koliko smo uštedeli od ukupnog smanjenja plata i penzija u poslednjih 18 meseci- naveo je Carić.


On je ukazao i da su građani Srbije takođe u prilici da kroz izuzetno povoljno zaduživanje dođu do dodatnih sredstava i tako pokrenu domaću potrošnju koja je poslednjih godina bila u drastičnom padu, a time povećaju prodaju roba i usluga.

- Ove tri stavke, ako bi bile dobro koordinisane od strane Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija, mogle bi da dovedu do ozbiljnog rasta ekonomije Srbije, kao i broja zaposlenih- istakao je Carić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.