Izvor: eKapija | Utorak, 15.03.2016.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Standardi zelene gradnje - Kompanija "Sika" nudi rešenja i proizvode za efikasnu i održivu izgradnju

Kompanija "Sika" već nekoliko godina promoviše koncept zelene gradnje u Srbiji i načine kako ona svojim rešenjima i proizvodima može pomoći da se sagradi jedan energetski efikasan i održiv objekat.

Skoro pet godina "Sika" je član Saveta zelene gradnje Srbije, ne samo kao globalni lider za proizvodnju hemijskih proizvoda u građevinarstvu i industriji, već i kao društveno odgovorna kompanija koja poštuje principe održivosti.

"Sika" je i član Saveta za zelene zgrade SAD (USGBC), neprofitne organizacije sa sedištem u Vašingtonu. Članstvom u USGBC "Sika" je direktno uključena u proces odlučivanja koji će uticati na budućnost industrije zelene gradnje.

Inače, USGBC je kreirao međunarodni sistem za sertifikaciju energetski efikasnih i ekoloških objekata - LEED (Leader in Energy and Efficiency Design). LEED sertifikacija znači da su prilikom projektovanja i izgradnje nekog projekta korišćene strategije čiji je cilj poboljšanje svih najvažnijih karakteristika koje je moguće izmeriti: ušteda energije i vode, smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvaliteta unutrašnjeg vazduha, upravljanje resursima i svest o njihovom uticaju.

LEED sertifikacija objekata dovoljno je fleksibilna da se može biti primeniti na sve tipove, od poslovnih do stambenih, u svim fazama projektovanja, izgradnje ili tokom veka trajanja zgrade.

Kako "Sika" može pomoći u zelenoj gradnji?

Prilikom sertifikacije ocenjuje se 6 ključnih kategorija:

- Održiva gradilišta/parcele - podrazumeva izbor parcele (npr. greenfield ili brownfield) i odnos prema parceli tokom gradnje.

Potrošnja vode - zgrade su glavni potrošači pitke vode. Cilj ove kategorije je da ohrabri napore za pametniju potrošnju vode u zgradi i oko nje: korišćenje uređaja koji štede više vode u odnosu na druge, pažljiv izbor tipa zelenila i sistema za navodnjavanje...

- Energija i zagađenje vazduha - ova kategorija podstiče širok spektar strategija za uštedu energije: odgovorno projektovanje, primenu efikasnih rešenja, upotrebu čistih energija, proizvodnju energije na samoj parceli.

- Materijali i sirovine - ova kategorija ohrabruje izbor održivih materijala i njihovog transporta, promoviše smanjenje otpada, ponovnu upotrebu i reciklažu proizvoda, i uzima u obzir smanjenje otpada i prilikom same njihove proizvodnje.

- Kvalitet unutrašnjeg okruženja - osim promocije poboljšanja kvaliteta unutrašnjeg vazduha, ova kategorija podstiče i obezbeđivanje prirodnog osvetljenja i poboljšanje zvučnih karakteristika zgrade.

- Inovativni projekat - ova kategorija daje dodatne kredite za projekte koji uključuju nove inovativne tehnologije i strategije koji će poboljšati karakteristike zgrade u tolikoj meri da prevaziđu sve ono što se zahteva i boduje u drugim kategorijama LEED sertifikacije, ili u njima čak i nisu navedene.

Na primer, u kategoriji "Održiva gradilišta/parcele" "Sika" nudi završni hidroizolacione poliuretanske elastične sisteme premaza, sa dekorativnim izgledom. Sistem je otporan na pešački i povremeni kolski saobraćaj. Takođe, tu je i krovna elastična hidroizolaciona membrana, kao završni sloj u krovnom sistemu, sa visokim indeksom solarne refleksije.

(Foto: sika.com)
Ako govorimo o kategoriji efikasne proizvodnje energije, "Sika" sa svojim saradnicima može omogućiti proizvodnju elekrične energije na krovnim površinama, npr. integrisane fotonaponske (PV) ćelije u "SikaPlan" sintetičku krovnu hidroizolacionu membranu. Tu su i noseće konstrukcije i reflektivne membrane za "Cristaline" sisteme panela.

A kako bi ohrabrila pojedince ili kompanije da koriste reciklirane ili održive materijale, "Sika" u nekim od svojih proizvoda ima određeni procenat recikliranih materijala. Tako, "SikaFloor" sistemi koriste reciklirane PET tehnologije ili "Sika Roofing" prateći materijali koji koriste reciklirane materijale.

Da bi se obezbedio kvalitet unutrašnjeg okruženja (niski sadržaj isparljivih organskih materija ili jedinjenja kod lepkova, podova i zaptivnih masa) "Sika" ima rešenje. Nudi lepkove za drvene podne obloge iz grupe "SikaBond", kao i razne vrste zaptivača iz grupe "SikaFlex" proizvoda.

Za niski sadržaj isparljivih organskih materija ili jedinjenja (low VOC) kod završnih premaza tu su boje iz grupe "SikaGard" i "SikaFloor" za betonske zidove, naročito u delovima zatvorenih garaža i tehničkim prostorijama.

Da bi podne obloge imale što niži sadržaj isparljivih organskih materija, "Sika" je obezbedila "SikaFloor" sisteme za završnu obradu podnih površina sa niskim sadržajem isparljivih organskih jedinjenja.

Ovu su neki načini kako "Sika" može pomoći da osvojite poene za LEED sertifikat. Iz "Sike" napominju da je broj poena u kojima oni mogu učestvovati do 15. Ali, u sistemu projektovanja i izgradnje objekata uključeno je puno činilaca, ali i proizvođača materijala, i ne zavisi dobijanje poena samo od jednog.

Prošle godine u Srbiji je 300.000 m2 izvedenih i budućih projekata koristilo LEED standard za zelenu gradnju, od toga prodajni prostori 32%.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.