NavMenu

Nedostatak izvora finansiranja glavna prepreka razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji

Izvor: Beta Petak, 11.03.2016. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) u Srbiji suočena su sa problemom ograničene mogućnosti finansiranja i zbog toga bi država trebalo da obezbedi dodatne izvore, ali i da garancijama podrži kredite za taj sektor, ocenili su danas stručnjaci USAID projekta za bolje uslove poslovanja.

Ekspert za finansijska tržišta tog projekta Sandra Rodić izjavila je da bi da sektoru MMSP od velike pomoći bio ulazak na finansijsko tržište institucija koje nisu komercijalne banke, kao i da bi programi državne podrške trebalo da se redefinišu, odnosno da pokrivaju širi deo privrede, kroz kreiranje portfolio garantnih šema.

Ona je istakla da su banke oprezne kada je reč o preuzimanju rizika, tako da bi kroz program garancija taj rizik bio smanjen, a MMSP bi mogla da dobiju potrebne kredite.

Rodić je dodala i da su potrebni efikasno izvršenje i naplata potraživanja, kao i podsticajne mere i mehanizmi kojima će se podstaći ulaganje u MMSP sektora u rast i razvoj.

Zaključeno je i da je potrebna veća razmena znanja i dijalog izmedju države, finansijskih institucija i sektora MMSP, a kao problem istaknuta je i potreba da se podigne nivo znanja privrednika o upravljanju finansijama.


Kako je saopšteno, predstavnici MMSP su u fokus grupama kao probleme istakli i da na tržištu Srbije postoji malo novca, izrazili su nepoverenje u državne institucije koje bi trebalo da obezbede jednake uslove za sve, kao i da zaštite sve aktere tržišne utakmice.

Privrednici smatraju i da je izuzetno teško naplatiti potraživanja, a tržište na kome posluju je nestabilno i to ih, kako navode, odbija od ideje da pozajmljuju sredstva iz bilo kakvih fondova i investiraju ih u razvoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.