NavMenu

Dualno obrazovanje magnet za strane investitore - Privredna komora Srbije i GIZ potpisale Memorandum o razumevanju

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.03.2016. 16:48
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež potpisao je danas u Beogradu Memorandum o razumevanju te komore i GIZ projekta "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji", te je tom prilikom istakao da je sistem dualnog obrazovanja magnet za strane investitore.

Čadež je kazao da je stranim investitorima potrebna kvalitetna, a ne jeftina radna snaga.

Napomenuo je da investitori koji dođu u Srbiju vladi i PKS-u prvo postavljaju pitanje dualnog obrazovanju, koje se mora uvoditi postepeno i u skladu sa onim što je privredi potrebno.

- Privreda traži određene profile. Bankar, logističar, špediter, to su profili koji su sada privredi potrebni, nije ih komora izmislila, došli su kao potreba privede da ima školovan kadar iz te oblasti. To je najvažnije- rekao je Čadež.

On je naglasio da su u PKS-u zadovoljni, jer su obavili razgovore sa vise od 2.500 srpskih kompanija, kao i da su mnoge od njih prepoznale i shvatile značaj dualnog obrazovanja i spremne su da učestvuju u postepenom uvođenju obrazovnih profila u dualno obrazovanje.

- U Srbiji sada postoji 1.100 preduzeća u kojima na ovaj ili onaj način leti učenici obavljaju praksu, a 75% završnih osnovaca upiše srednje stručne škole- rekao je Čadež istakavši da dualno obrazovanje treba urediti nacionalnom nivou usklađivanjem programa sa onim što je zaista potrebno u privredi, realnom svetu, u radionicama, fabrikama, bankama, osiguravajućim kućama.

On je naveo da 62% mladih na evidenciji NSZ-a nema nikakvo radno iskustvo i baš zato je, kaže, potrebno dualno obrazovanje.

Vođa tima GIZ projekta "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji" An- Katrin Henšel rekla je da se u tom projektu za sada fokusira na tri zanimanja zanatsko-tehničke prirode iz oblasti elektrotehnike i mehanike i trenutno ta tri obrazovna profila stoje na raspolaganju učenicima da se opredele u za sada 10 škola i u saradnji sa 22 preduzeća.


- Uspeli smo da pridobijemo ne samo nemačka preduzeća, već mikro, mala, srednja preduzeća iz Srbije, koja su uvidela da im se taj vid ulaganja u budućnost isplati. 408 učenika se nalazi u ovom vidu obuke, a planirano je da se identifikuju dodatna zanimanja- istakla je Heršel.

Ona je objasnila da PKS za GIZ igra važnu ulogu i u stvari predstavlja bitan fokus u Memorandumu o razumevanju, a ističe da je fokus i na širenju informacija o postojanju dualnog sistema obrazovanja.

PKS i GIZ već aktivno sarađuju u cilju uspešnog promovisanja kooperativnog/ dualnog modela srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, a ta saradnja potpisivanjem Memoranduma formalno je i ozvaničena.

Kooperativni model obrazovanja zasnovan je na elementima dualnog sistema koji se mogu prilagoditi uslovima u Srbiji. Kroz taj model, uvode se oni elementi dualnog sistema koji su u skladu sa društveno-ekonomskim okolnostima u Srbiji, pri čemu su od ključne važnosti faže učenja na radnom mestu i aktivno učešće privrede u obrazovanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.