NavMenu

Inspekcija rada u 2015. otkrila 318 neprijavljenih radnika u Rasinskom okrugu

Izvor: Beta Četvrtak, 10.03.2016. 16:28
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Inspekcija rada je na području Rasinskog okruga u 2015. godini zatekla 318 radnika koji su radili na crno, a bilo je slučajeva da su pojedini poslodavci pokušavali da spreče inspekcijski nadzor zaključavanjem poslovnog prostora, saopštili su u kruševačkoj inspekciji rada.

Načelnik kruševačke inspekcije rada Jugoslav Veljković rekao je agenciji "Beta" da je inspekcija prošle godine pronašla znatno više radnika na crno nego prethodne godine, kada je zatečeno 128 neprijavljenih.

- Do tog povećanja je došlo jer je izmenama zakona predviđeno da poslodavac mora da ima ugovor o radu sa zaposlenim u prostoru u kome inspekcija vrši nadzor- kazao je Veljković.

On je naveo da je "promenom zakona" takva situacija počela da se beleži kao "rad na crno", što ranije nije bio slučaj.

- Sa 207 lica poslodavci su odmah nakon nadzora zaključili ugovore o radu i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje, dok je sa ostalima to učinjeno nakon donošenja rešenja kojima im je to naloženo- rekao je Veljković.

Inspekcija je, kako je dodao, uspela da doskoči onima koji su zaključavali poslovne prostorije da bi sprečili kontrolu jer je, nakon što posumnja da se "kriju" neprijavljeni radnici, dolazila u pratnji policije i uz nalog za pretres.

U Rasinskom okrugu je prema podacima inspekcije rada tokom prošle godine bilo 359 povreda na radu, što je za oko 30% nego godinu dana ranije. Broj teških povreda je u prošloj godini bio 54, a u 2014. godini 53.

Prošle godine je jedna osoba poginula na radu, dok je godinu dana ranije bilo dva takva slučaja u Rasinskom okrugu.


Kruševačka inspekcija rada, u kojoj je uz načelnika angažovano sedmoro inspektora, tokom prošle godine obavila je 1.984 nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, 690 nadzora primene Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, 930 kontrola primene Zakona o zaštiti stanovništva od štetnog uticaja duvanskog dima i šest nadzora nad primenom Zakona o ravnopravnosti polova.

Inspekcija je donela 1.540 rešenja kojima je naloženo otklanjanje 3.173 nedostatka i nepravilnosti, podneta su 262 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, jedna krivična prijava za slučaj smrtne povrede na radu, izdat je 101 nalog za prekršaje za koje je kazana propisana u fiksnom iznosu, a ukupan iznos izrečenih novčanih kazni je više od 20 miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.