Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.03.2016.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mali proizvođači iz Srbije osvajaju Evropu - Zapažen nastup udruženja "Fairbeez" na sajmu u Nemačkoj

Zahvaljujući drugom izdanju konkursa "Ideja za bolje sutra", koji su organizovale UniCredit fondacija, Fondacija Ana i Vlade Divac i UniCredit banka, uz podršku "Smart kolektiva" i Turističke organizacije Srbije, preduzeće "Daj daj", koje se bavi proizvodnjom pelena od bambusovog vlakna, je uspelo da unapredi svoje poslovanje i načini prve korake kada je u pitanju plasman ovog proizvoda na inostranom tržištu.

Naime, kao jedan od glavnih ciljeva ovog preduzeća koji je definisan tokom razvoja Biznis plana u okviru konkursa "Ideja za bolje sutra", navedeno je uspostavljanje novog biznis modela u okviru kojeg će se pod jednom robnom markom – "Fairbeez" - udružiti preduzeća koja vode žene i čiji proizvodi podržavaju ideju prirodnog roditeljstva. Udruženje će, pored preduzeća "Daj Daj pelene", činiti Gugadžina unikatna dečija odeća i "Archiplay" edukativne drvene igračke. Zahvaljujući ovakvom udruživanju, oni će uspeti da prevaziđu zajednički problem plasmana svojih proizvoda na domaćem tržištu, s obzirom na to da se njihovi ručno pravljeni proizvodi u mnogome razlikuju od trenutne ponude u Srbiji, kao i da zbog kvaliteta koji nude, cene nisu konkurentne.

Sa druge strane, u inostranstvu raste potražnja za ovakvim proizvodima, posebno u Nemačkoj gde se godišnje rodi više od 700.000 beba i gde je svest o prednostima kupovine ekoloških i društveno odgovornih proizvoda znatno viša. Stoga je preduzeće "Daj Daj" i iskoristilo deo bespovratnih sredstava dobijenih u okviru konkursa "Ideja za bolje sutra" za učestvovanje na najvećem međunarodnom sajmu igračaka i dečje opreme u Evropi, "Spielwarenmesse", održanom u januaru ove godine u Nirnbergu - navedeno je u saopštenju UniCredit bank.

- Veoma smo zadovoljni našim učešćem na sajmu koji je za nas ujedno predstavljalo veliko iskustvo iz kojeg smo mnogo naučili, naročito kada je u pitanju plasman proizvoda. Uvideli smo da po kvalitetu i idejama ne zaostajemo za evropskim proizvođačima i planiramo dalja učešća na manjim i većim sajmovima u Evropi u cilju pronalaska distributera i uspešnog plasmana naših proizvoda na evropsko tržište. Uvereni smo da će nam kontakti koje smo ostvarili u Nemačkoj otvoriti različite mogućnosti za izvoz i dalji razvoj - rekla je Sonja Dakić, predstavnica poslovnog udruženja "Fairbeez".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.