NavMenu

Neto dobit kompanije "Dunav osiguranje" u 2015. godini 370,3 miliona dinara

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.03.2016. 11:02
Komentari
Podeli
Kompanija "Dunav osiguranje" zadržala je u 2015. godini lidersku poziciju u Srbiji, kako po visini ukupne premije, tako i po drugim brojnim kriterijumima poslovanja, izjavio je danas generalni direktor "Dunav osiguranja" Mirko Petrović.

Prošle godine "Dunav osiguranje" je prodalo 1.732.221 polisu, što je rast od 19,82%. Prodate su 286.543 nove polise u poređenju sa 2014. godinom. Rast je najizraženiji kada je reč o autoodgovornosti, gde je povećan broj polisa za 26,27%. Broj zaključenih polisa za auto-kasko osiguranje beleži rast za 28,95%, a osiguranja imovine od požara za 31,55%.

- Ostala osiguranja imovine povećana su prošle godine za 8,74% dok je osiguranje od opšte odgovornosti zabeležilo porast od čak 58,4%. U svim bitnim vrstama osiguranjima neživota kompanija je napravila iskorak - rekao je Petrović.

Prošlogodišnji neto dobitak kompanije iznosi 370,3 miliona dinara, dok je u istom periodu 2014. ostvaren gubitak u iznosu od 1,4 milijarde dinara.

Petrović je istakao i da će kompanija 45% dobiti uplatiti u republički budžet, budući da Republika Srbija učestvuje u kapitalu "Dunav osiguranja" sa tim procentom.

Kompanija je prošle godine imala oko 29% tržišnog učešća, koje je 2014. godine bilo oko 27%. - "Dunav" je povećao svoje tržišno učešće, koje je ionako bio jako visoko, što nije jednostavno. Ovo je jedna od najuspešnijih godina u poslovanju "Dunav osiguranja" u poslednjih 15-ak godina - rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, bruto premija osiguranja lane je iznosila 21,5 milijardi dinara, što, kako je dodao, "Dunav osiguranje" čini prvom kompanijom u industriji osiguranja koja je prešla "magičnu cifru" od 20 milijardi dinara premija. Ona je viša u odnosu na 2014. godinu za 22,3% ili za 3,9 milijardi dinara.

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Petrović je istakao da je ukupna naplaćena osiguravajuća premija dostigla prošle godine 21,8 milijardi dinara, te da je veća od bruto premije, što je, kako je rekao, kuriozitet u industriji. Dodaje da je neto priliv iz osnovne delatnosti 3,2 milijarde dinara.

- Poboljšana je i struktura naplaćene premije, pa je dobitak iz investicione aktive 718 miliona dinara, i za 56,2%, odnosno 258,4 miliona dinara viši nego u istom periodu 2014. godine - naveo je Petrović.

Ukupna investiciona aktiva za 2015. godinu iznosi 19,9 milijardi dinara, odnosno povećana je za 3,6 milijardi dinara u odnosu na 2014. godinu. Tehničke rezerve prošle godine su premašile 18,8 milijardi dinara, što je za 1,8 milijardi dinara, odnosno za 11% više nego 2014. godine.

Prema njegovim rečima, "Dunav osiguranje" je završilo proces usklađivanja sa novim Zakonom o osiguranju, koji uvodi daleko više standarde za tehničke rezerve.
- Novi zakon je stroži i kompaniji je bilo potrebno oko pet milijardi dinara sredstava iz tekućeg poslovanja da bi mogla da obezbedi pokrivenost tehničke rezerve - kazao je Petrović i dodao da je "Dunav osiguranje" postiglo zahtevanu aktivnost kapitala, po kojoj kompanija ima raspoloživu marginu solventnosti veću od zahtevane 1,79 puta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.