NavMenu

Veći rizik za nelegalno poslovanje - U aprilu počinje da se primenjuje Zakon o inspekcijskom nadzoru

Izvor: Tanjug Sreda, 09.03.2016. 10:12
Komentari
Podeli

Vlada Srbije spremna je da nastavi borbu protiv sive ekonomije, a jedan od načina je sprovođenje Zakona o inspekcijskom nadzoru, čija će puna primena početi 29. aprila, rečeno je juče na Kopaonik biznis forumu.

Na panelu o sivoj ekonomiji, zaključeno je da se mora podići cena rizika bavljenja sivom ekonomijom, a da su zakonski okviri postavljeni.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović istakao je da je donet je niz propisa, Vodič za inspekcijski nadzor, te smernice za procenu rizika, a održavaju se i obuke za inspektore.

- Već su vidljivi prvi rezultati primene Zakona o inspekcijskom nadzoru. Imali smo za 22% više novoregistrovanih subjekata u odnosu na 2014. Samo u avgustu, kada je počela primena, 71% više u odnosu na isti period prošle godine. Smanjen je broj radnika u neformalnoj zoni za 4% - rekao je Ožegović.

Novina u Zakonu je primena instituta procene rizika, naveo je on i dodao da će ta procena omogućiti lakše postupanje i bolju raspodelu resursa, kao i da se inspektori forsiraju na one delatnosti gde su procenjeni rizici veći.

Vladimir Tipsarević iz kompanije "Japan Tobacco" smatra da siva ekonomija čini oko 30% ukupnog trgovinskog prometa u Srbiji i da je država prepoznala taj problem.

On je izneo podatak da država od akciza na duvan dobije oko 750 mil EUR, što nije malo.

Prema njegovim rečima, šverc duvana isplativiji je od šverca narkotika, imajući u vidu da je pojedinačna količina po zapleni oko 340 kilograma zbog čega država gubi na tu količinu oko dva miliona dinara.

Kriminalci slede ekonomska pravila, pa tako procenjuju zaradu i rizike, a s obzirom da je bilo samo oko 50 presuda za ilegalnu trgovinu duvanom, a 600 krivičnih prijava, logika je jasna, objasnio je Tipsarević.

- Tako dolazimo do toga da se više isplati da se bavite švercom duvanom nego narkoticima. Vlada i ministarstvo pravde su shvatili ovaj problem i mogu da kažem da se na tome već radi. Nadamo se da će ove godine to biti sprovedeno u praksi- rekao je on.

Generalni direktor kompanije "Strauss Adriatic", Siniša Daničić, je rekao da postoje podaci da pada uvoz kafe, a da se konzumacija ne smanjuje, što pokazuje "sivu ekonomiju" koja državu košta oko milijardu dinara.

- Bitno je da carinski organi odrade svoj deo posla, a kompletan 'uvoz' sirove kafe ide preko Kosova u Srbiju- istakao je Daničić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.