NavMenu

Sremska Mitrovica plaća obuku budućim radnicima prema potrebama stranih investitora

Izvor: Dnevnik Sreda, 09.03.2016. 09:28
Komentari
Podeli
(Foto: michaeljung/shutterstock.com)
Na listama sredina povoljnih za investiranje Sremska Mitrovica bolje se kotira od Autonomne pokrajine Vojvodine, tvrdi njen gradonačelnik Branislav Nedimović, dodajući da ovaj grad ima stalan rast.

Dolazak stranih kompanija prati i problem nedostatka kvalifikovane radne snage, pa je dogovoreno da se nezaposleni, ali i oni koji će tek upisati školu, što više usmeravaju za obrazovanje kadrova koji trenutno nedostaju stranim investitorima koji su već ili će tek doći u grad.

- Strani investitori koji posluju u Mitrovici suočavaju se sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage, pa je to razlog što ćemo realizovati projekat stručnog osposobljavanja radnika prema potrebama stranih investitora. Zamisao je da svaki od investitora odabere određen broj radnika, oni bi prošli obuku po inostranim standardima i osposobili se za profile koji nedostaju toj firmi, a troškove bi platio grad – objasnio je Nedimović.

Krajem ovog meseca sa radom treba da počne kompanija "Mitros fleischwaren" u kompletno renoviranim pogonima bivšeg "Mitrosa", ali i ona ima problema za pronalaskom radnika određenog profila. Zbog toga je i uspostavila saradnju sa Prehrambeno šumarskom i hemijskom školom u kojoj bi, nakon odobrenja Ministarstva prosvete, trebalo da se ubuduće školuju mesari i prehrambeni tehničari. Nedimović ističe da će grad teško moći da nastavi razvoj bez uvođenja koncepta dualnog obrazovanja.

- Taj sistem već funkcioniše u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" koja sarađuje sa "Brodogradilištem Vahali", a ideja je da se to proširi i na "Mitros" i Poljoprivredno šumarsku i hemijsku školu kako bi učenici nakon završetka škole dobili posao. Insistiraćemo u narednim mesecima da se u školama otvaraju novi smerovi, koji su usko stručni kako bismo mogli da ih integrišemo, jer je najvažnije da se posle školovanja dobije posao – objasnio je Nedimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.