NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2016): "Knauf Insulation" - Uvođenje ECOSE Technology u proizvodnju kamene mineralne vune

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.03.2016. 14:46
Komentari
Podeli
Kompanija "Knauf Insulation" započela je 1. januara 2016. godine u svojoj fabrici u Surdulici proizvodnju kamene mineralne vune po novoj tehnologiji, zasnovanoj na brzo obnovljivim materijama umesto na hemikalijama na bazi nafte. ECOSE® Technology je "Knauf Insulation Grupacija" patentirala još 2009. godine, kada je prvi put upotrebljena u proizvodnji staklene mineralne vune. Do danas su se ovi proizvodi pozicionirali visoko na tržištu izolacionih materijala i dobili brojna priznanja svuda u svetu, a u međuvremenu se radilo na unapređenju proizvodnog procesa u Surdulici, kako bi nova tehnologija mogla da se primeni i u proizvodnji kamene mineralne vune. Budući da je fabrika u Surdulici u prethodnih 10 godina pokazala veliki napredak, dato joj je poverenje da prva u grupi primeni ovu tehnologiju u proizvodnji kamene mineralne vune za građevinarstvo.

U toku cele 2015. godine vršeni su testovi, probe i pripremana je tehnologija proizvodnje, kako bi implementacija nove ECOSE® Technology nesmetano započela u 2016. godini.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji eliminišu se formaldehid i fenol iz tradicionalnog veziva koje se koristi u različitim industrijama, uključujući i industriju mineralnih vuna, a novo vezivo zasniva se na bazi prirodnih, obnovljivih materijala iz prirode. Proizvodi istovremeno zadržavanju ili unapređuju visok nivo performansi – kombinaciju toplotnih i zvučnih izolacionih karakteristika, kao i zaštitu od požara. Smanjuje se i energija potrebna za proizvodnju veziva, čime se ostvaruje veća ekološka održivost.

Primenom ECOSE® Technology u surduličkoj fabrici, "Knauf Insulation" je postao jedinstvena kompanija sa jedinstvenim proizvodom na domaćem tržištu. Godišnje se u Surdulici proizvoditi više od 40.000 tona kamene mineralne vune, a uvođenje nove tehnologije u proizvodnju neće uticati na cenu samog proizvoda. Kamenu vunu iz Surdulice "Knauf Insulation" plasira na tržišta Bugarske i Rumunije, Grčke, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kipra Malte, Turske...

INOVATIVNOST

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
"Knauf Insulation" d.o.o. Beograd je deo međunarodne "Knauf Insulation grupacije" i proizvodi kamenu mineralnu vunu u svojoj fabrici u Surdulici. Kamena mineralna vuna je univerzalni izolacioni materijal mineralnog porekla koji služi za toplotnu i zvučnu izolaciju, kao i zaštitu od požara objekata u građevinarstvu i industriji. Za proizvodnju kamene mineralne vune kao sirovina se koristi kamen vulkanskog porekla, a kao vezivo koje povezuje vlakna vune upotrebljava se materijal na bazi naftnih derivata koji u sebi sadrži formaldehid – po ovome se "Knauf Insulation" do sada nije razlikovao od drugih proizvođača ovog proizvoda u Evropi i svetu.

U čemu je inovativnost kamene vune sa ECOSE Technology?


ECOSE® Technology je inovativna tehnologija veziva bez dodatog formaldehida, zasnovana na brzo obnovljivim materijama umesto na hemikalijama na bazi nafte. Ovo otkriće eliminiše formaldehid i fenol iz tradicionalnog veziva koje se koristi u različitim industrijama, uključujući i industriju mineralnih vuna, dok se novo vezivo zasniva na bazi prirodnih, obnovljivih materijala iz prirode. U osnovi novog veziva nalaze se bio-materijali, koji se pretvaraju u inertni polimer tokom procesa proizvodnje mineralne vune, čime se stvara izuzetno čvrsto vezivo koje spaja vlakna mineralne vune.

Sami izolacioni proizvodi kojima je dodato vezivo sa ECOSE tehnologijom ni po izgledu ni na dodir nisu nalik drugoj izolaciji jer nemaju dodate boje ni pigmente i prijatni su za rukovanje. Uz to, to je jedina kamena mineralna vuna na tržištu koja je zemljano braon boje. Proizvod istovremeno zadržava visok nivo performansi (toplotne i zvučne izolacione karakteristike, kao i zaštita od požara), a smanjuje se energija potrebna za proizvodnju veziva, čime se ostvaruje veća ekološka održivost.

S obzirom na to da je fabrika u Surdulici jedina fabrika kamene vune u Srbiji – nova ECOSE® Technology je nešto po prvi put viđeno kod nas. Osim toga, iako je primarno osmišljena za industriju mineralnih vuna - kamene i staklene, može se u perspektivi primeniti i u drugim industrijama gde bi zamena veziva koje sadrži formaldehid doprinela unapređenju proizvodnje.

Fabrika "Knauf Insulation" u Surdulici je za sada jedina u regionu koja proizvodi po novoj tehnologiji, a u planu je da i ostale fabrike kamene mineralne vune u Grupi (njih oko desetak) postepeno pređu na nov način proizvodnje.

DRUŠTVENA KORISNOST

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Eliminacijom formaldehida i fenola iz tradicionalnog veziva koje se koristi u proizvodnji mineralnih vuna, "Knauf Insulation" je učinio veliki korak u industriji izolacije – izlazi se iz hemijske industrije i približava se prirodi.

Zašto je ovo važno?


Formaldehid se nalazi u gotovo svemu što nas okružuje. Njegova upotreba je strogo kontrolisana i granične vrednosti prisustva ove materije su jasno propisane (kao što je bio slučaj u dosadašnjoj proizvodnji kamene mineralne vune), jer u količini većoj od propisane može biti štetan po zdravlje.

Dok tradicionalno vezivo koje se koristi u proizvodnji kamene mineralne i staklene mineralne vune sadrži formaldehid u graničnim vrednostima, novi proizvodi sa ECOSE® Technology vezivom ne sadrže dodati formaldehid. Na taj način se, novom generacijom mineralnih vuna sa ECOSE Technology, svim učesnicima u procesu građenja pruža dodatni kvalitet:

- Viši nivo održivosti: zbog visokog sadržaja recikliranih sirovina, veziva koje troši manje energije u sopstvenoj proizvodnji i zato što nema dodatog formaldehida, mineralna vuna sa ECOSE® Technology doprinosi poboljšanju opšte održivosti zgrada u koje je ugrađena.


- Zelena gradnja: "Knauf Insulation" proizvodi od mineralne vune doprinose ukupnom rejtingu objekata u najprimenjivanijim rejting sistemima zelene gradnje (LEED i BREEAM). Mineralna vuna sa ECOSE® Technology dodatno poboljšava kategorizaciju objekata. Ugradnjom "Knauf Insulation" mineralne vune dobijaju se dodatni poeni zahvaljujući biorazgradivom vezivu bez dodatog formaldehida (ECOSE Technology) - "Indoor Air Quality (LEED i BREEAM)" i "Rapidly renewable materials (LEED)".

- Proizvodni pogon: Proizvodnja "Knauf Insulation" mineralne vune sa ECOSE® Technology u Surdulici je sertifikovana ključnim internacionalnim standardima iz serije ISO:
• ISO 9001:2008 Sistem menadžmenta kvalitetom,
• ISO 14001:2007 Sistem upravljanja za zaštitu životne sredine,
• OHSAS 18001:2007 Sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu,
• EN ISO 50001:2011 Sistemi za upravljanje energijom

- Izloženost na radnom mestu: kamena mineralna vuna sa ECOSE®Technology je proizvedena bez dodavanja formaldehida, tako da je obezbeđena zdrava sredina za rad u proizvodnji naših materijala.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Sa portfoliom proizvoda nove generacije sa ECOSE® Technology "Knauf Insulation" se pozicionira kao jedinstvena kompanija sa jedinstvenim proizvodom na tržištu. Proizvod se izdvaja svojim kvalitetom i povećanom održivošću (zbog sastava veziva, sadržaja reciklata i smanjene energije za proizvodnju), kao i estetski – to je jedina kamena vuna na tržištu koja je zemljano braon boje – koja je dobijena u procesu proizvodnje, bez dodavanja veštačkih boja.

Investicija uvođenja ECOSE Technology u fabriku kamene mineralne vune u Surdulici iznosila je 800.000 EUR u 2015. godini. Ovome su prethodile brojne investicije koje su fabriku unapredile do tog nivoa da se u njoj može primeniti nova tehnologija, a ukupna vrednost investicija "Knauf Insulation" u Srbiji za 10 godina je oko 30 mil EUR.

Nakon priprema, testiranja i probne proizvodnje tokom 2015. proizvodnja kamene mineralne vune u surduličkoj fabrici startovala je sa prvim danima 2016, pa je sva proizvodnja u ovoj godini rađena po novoj tehnologiji (čekaju da se lager sa starim proizvodima potroši i da se na tržište u potpunosti isporučuje kamena mineralna vuna rađena po novoj tehnologiji).

Kompanija proizvodi više od 40.000 tona kamene vune godišnje, tako da je za sada proizvedeno više od 3.000 tona po novoj tehnologiji.

"Knauf Insulation" izvozi oko 60% proizvodnje u surduličkoj fabrici i to na tržišta Bugarske i Rumunije, Grčke, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kipra, Malte, Turske, kao i sporadično na druga tržišta gde postoji potreba za njihovim izolacionim materijalom.

Ukoliko je proizvodnja uvođenje ECOSE Technology u proizvodnju kamene mineralne vune u "Knauf Insulation" Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade "Aurea".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.