NavMenu

Srbiji dostupna sredstva COSME programa EU za mala i srednja preduzeća

Izvor: Beta Utorak, 08.03.2016. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Srbija od ove godine, koja je proglašena Godinom preduzetništva, ima pravo da koristi i finansijska sredstva iz programa Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća - COSME, izjavio je danas u Beogradu ministar privrede Srbije Željko Sertić.

On je na predstavljanju tog programa, koji je zvanično stupio na snagu 1. januara, rekao da je njime simbolično obeležen ulazak Srbije u "Godinu preduzetništva" koju je vlada inicirala kako bi se jačalo poslovanje i unapredila konkurentnost malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

- COSME program se savršeno uklapa u inicijativu Vlade Srbije za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, s obzirom na to da će pružiti dodatne mogućnosti za poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima - kazao je Sertić.

On je naglasio da će aktivnosti COSME programa biti realizovane u saradnji s domaćim bankama i uz podršku Evropskog investicionog fonda, a omogućava i učešće u otvorenim javnim pozivima za projekte namenjene unapređenju preduzetništva, turizma, rada klastera, razvoja digitalne ekonomije, stvaranja boljih uslova za konkurentnost, ali i podsticanje i promociju preduzetničkog duha.

Prema rečima Sertića, čak 60% budžeta COSME jesu krediti za mala i srednja preduzeća, start up krediti za početnike, garancije, kao i investicije u kapital preduzeća, pa je zato važno da se što veći broj banaka koje posluju u Srbiji uključi u taj program i ponudi povoljne kredite u različitim fazama - od osnivanja preduzeća, proširenja poslovanja ili nastupa na stranim tržištima.

- Ministarstvo privrede pruža punu podršku bankama u ovom procesu i želimo da nastavimo sa otvorenim i konstruktivnim dijalogom koji će rezultirati uvođenjem novih kreditnih linija u Srbiji obezbeđenih u saradnji i uz podršku Evropskog investicionog fonda - kazao je ministar.


Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je Srbija u fazi transformacije privrede i da je postignut značajan napredak u reformama koje još uvek traju. On je naglasio da EU i međunarodne finansijske institucije podržavaju Srbiju na njenom putu ka EU i reformama i da očekuju da će se sredstva dostupna iz COSME programa ozbiljno koristiti, posebno u delu garancija.

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić kazao je da je učešće u programu COSME veoma značajno na putu Srbije ka EU i najavio da će Komora aktivno učestvovati na promocijama programa Vlade Srbije i EU namenjenih jačanju malih i srednjih preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.