NavMenu

Zbog visoke likvidnosti banke spustile kreditne standarde - Nenaplativi zajmovi i valutni rizici loše utiču na kamate

Izvor: N1 Utorak, 08.03.2016. 10:34
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Na osnovu sporazuma sa MMF-om, pod lupom se našlo 14 najvećih banaka u Srbiji. Analiza kvaliteta njihove aktive i procena vrednosti obezbeđenja kredita pokazala je da neke banke moraju da srede svoje bilanse. Pitanje je - hoće li to osetiti njihovi klijenti?

Banke u Srbiji, nakon provere njihovih plasmana, imaju i dalje dovoljno kapitala, bar kad je reč o zvaničnim propisima.

Adekvatnost kapitala, merilo koje pokazuje koliko je banka sposobna da podnese gubitke nastale lošim plasmanima, pre provere NBS iznosila je 20,21%. Nakon dijagnostike ona je opala za 1,76%, što je i dalje značajno iznad propisanih 12%. Banke će morati da uknjiže te promene.

- Negativan efekat na poslovne rezultate banaka bi mogao da iznosi do nekih 350 mil EUR. Što se tiče klijenata, ne očekujem nikakav značajniji uticaj zato što banke i dalje imaju visok kapital. Zbog visokog kapitala i visoke likvidnosti banke su ipak spustile svoje kreditne standarde - kaže Zoran Petrović iz Raiffeisen banke.

Novca dakle ima, kamate i na dinare i evre padaju, a smanjene su i marže. Uz to banke imaju dovoljno novca za pozajmice, iako su velika konkurencija građanima i privredi i profitabilne državne obveznice. Cena kredita je, inače, dosad bila i najveća prepreka značajnom rastu. S druge strane, slabo finansiranje banaka prepreka je za rast privrede.

- Dok god postoje rizici u bankarskom sistemu, ključni rizici su visoko učešće problematičnih kredita i velika opterećenost valutnim rizikom. Ta dva ključna rizika u bankarskom sistemu iziskuju veoma strogu i skupu regulativu NBS koja se onda odražava i na više kamatne stope - navodi profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bivši guverner Dejan Šoškić.

Moguće je da će neke banke ipak potražiti i dodatni kapital. Stručnjaci kažu da je to potrebnije onim bankama kojima je posle dijagnostike NBS značajnije pala kapitalna adekvatnost.

- Danas ako banka ima adekvatnost kapitala 13,14,15 odsto, što je neznatno od minimuma od 12%, s obzirom na moguće šokove to je jako malo. Svako neka otvori veb stranu NBS i neka pogleda koeficijent adekvatnosti kapitala, što je taj koeficijent više udaljen od minimuma od 12%, to znači da je banka kvalitetnija - objašnjava profesor na Ekonomskom fakultetu Đorđe Đukić.

On ukazuje i da bi ovakve kontrole trebalo da budu redovan posao NBS, kao i to da ona blagovremeno upozorava banke koje neadekvatno upravljaju rizicima. Takođe i da bi za propuste neko trebalo i da odgovara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.