NavMenu

Strani investitori u Lapovo ulažu više od 500 mil EUR - naredne godine posla za "pola" Srbije

Izvor: Tanjug Utorak, 13.11.2007. 14:53
Komentari
Podeli

Šumadijska opština Lapovo, u kojoj sada ima oko 900 nezaposlenih, naredne godine će zapošljavati radnike iz drugih krajeva Srbije, jer u ovom trenutku ima ugovore sa nekoliko inostranih firmi o ulaganjima vrednim više od 500 mil USD, izjavio je predsednik opštine Dragan Zlatković.

- Krajem prošle sedmice austrijska firma "Kronospan" otkupila je 55 hektara zemljišta na kojem će u februaru 2008. godine početi da gradi fabriku univera, medijapana, oplemenjene iverice i panel ploča, koja će zaposliti 300 radnika, a povremeno će angažovati još oko 700 njih - rekao je Zlatković i naglasio da je reč o investiciji vrednoj 300 mil USD.

U toj šumadijskoj opštini proizvodiće se i građevinske mašine, pre svega bageri, a investitor je austrijska firma "Neuson kramer", koja će zaposliti oko 200 ljudi.

Beogradska firma "Divioil" planira da na sedam hektara izgradi motel i 16 bungalova, namenjenih prvenstveno prihvatu vozača kamiona, jer je Lapovo "sredokraća" između Minhena i Instanbula, rekao je Zlatković i dodao da će relizacija tog projekta omogućiti zapošljavanje 170 ljudi.

Firma "Prigan Holdings Ltd", sa sedištem na Kipru, investicioni ogranak matičnog preduzeća iz Izraela, zainteresovana je da otkupi 100 hektara zemljišta na kojem je utvrđeno da postoje geotermalne vode sa temperaturom od 45 stepeni, kako bi izgradila "hedonistički centar".

- Kiparska firma planira da gradi ogroman komercijalni kompleks, poput evropskih porodičnih parkova, koji će činiti termalni park, moteli, restorani i prodavnice, u kojem će posao dobiti oko 1.000 ljudi - precizirao je Zlatković.

Izgradnja regionalne deponije, projekat vredan oko 30 mil EUR, poverena je koncernu A.S.A. sa sedištem u Češkoj, a u njegovu realizaciju, osim Lapova, uključene su i opštine Batočina, Rača, Velika Plana, Despotovac i Smederevska Palanka.

- Deponija će biti građena u fazama i sve radnike, koji su sada zaposleni u gradskim preduzećima zaduženim za čistoću, preuzeće firma A.S.A, a mašine, koje će dati lokalna preduzeća, biće njihov osnivački ulog - objasnio je Zlatković i dodao da će češka firma upravljati deponijom 25 godina.

Veliko interesovanje investitora za ovaj deo Srbije doprinelo je da skoči cena zemljišta, tako da Lapovčani sada ar placa prodaju po ceni od 200, umesto 50 EUR, koliko je koštao prethodnih godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.