NavMenu

EBRD nastavlja da podržava mala i srednja preduzeća u Srbiji - Privrednicima dostupni grantovi za "savetnike" do 10.000 EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.03.2016. 13:31
Komentari
Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj nastaviće da podržava mala i srednja preduzeća, poručili su predstavnici te banke, koji su u petak, 4. marta pozvali firme iz tog sektora da se prijave za programe stručnog savetovanja.

Uprkos tome što generišu skoro 70% radnih mesta, stvaraju 54% bruto dodate vrednosti i oko 34% bruto domaćeg proizvoda, mala i srednja preduzeća u Srbiji suočavaju se sa brojnim izazovima. Kako bi se unapredilo njihovo poslovanje, pod okriljem EBRD-a od 2013. godine sprovodi se "Program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji", koji finansira Evropska unija uz podršku Ministarstva privrede Vlade Srbije.

Do sada je u tome učestvovalo više od 240 preduzeća kojima su domaći i inostrani konsultanti pomagali, omogućavajući im potrebne tehničke veštine i know-how, kako bi podstakli inovacije, privukli investitore, stekli odgovarajuću stručnost, postali lideri u poslovanju i na taj način povećali konkurentnost i produktivnost u privatnom sektoru u Srbiji. Za konsultante je do sada utrošeno 15,5 mil EUR od donacija, različitih donatora, na prvom mestu od EU, ali i puno drugih koji su ujedno i akcionari EBRD, rečeno je novinarima na predstavljanju rezultata "Programa podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji".

Ovaj program je podržao kompanije iz različitih industrija, kao što je sektor hrane i pića, veleprodaja i maloprodaja, distribucija, izgradnja i inženjering.

Direktor EBRD-a za Srbiju Danijel Berg istakao je da je mali biznis ključ za razvoj ekonomije, i poručio da ta banka podržava mala i srednja preduzeća (MSP) jer ona mogu da poguraju rast.

- MSP firme dobijaju našu pomoć, a u okviru ovog projekta reč je o konsultacijama. I kad vidimo male firme koje su koristile našu pomoć da investiraju dalje i napreduju, to je sjajno i želimo da se njihov rast nastavi. Kad bi 100 kompanija godišnje pomogli, bilo bi dobro, jer su one važan deo ekonomije - rekao je Berg.

On je objasnio da u okviru ovog projekta firme ne dobijaju 100% grantova, već se očekuje da i one učestvuju. Prema njegovim rečima, EBRD je od 2001. godine u Srbiji podržala više od 750 preduzeća, što je pomoglo razvoju privatnog sektora.

Bojana Vukosavljević iz EBRD-a objasnila je danas da je maksimum granta za savetnike 10.000 EUR, a procenat koji daju donatori zavisiće od konsultantske usluge i lokacije kompanije, pa su one iz manjih sredina dobijale veći procenat granta.

Ona je rekla da je program podržao kompanije iz različitih industrija, kao što je sektor hrane i pića, veleprodaja i maloprodaja, distribucija, izgradnja i inženjering, i istakla da je 77% preduzeća koja su dobila savete EBRD povećalo obrt, i to u proseku za 23%.

Danijel BergDanijel Berg

- Više od polovine firmi koje su zatražile savet kroz ovaj program povećale su broj zaposlenih u proseku za 14%. Pozitivna iskustva kako malih i srednjih preduzeća tako i konsultanata su veoma ohrabrujuća, i mi imamo nameru da nastavimo ovaj program u Srbiji - rekla je Vukosavljević i podsetila da EBRD ne podržava sektor finansija, duvansku i vojnu industriju, igre na sreću...

Ona je najavila i da je u planu da od juna startuje regionalni projekat EDIF koji bi podržalo Ministarstvo privrede i Svetska banka.

- Naša ideja je da na taj način budemo ovde tri do četiri godine, da bi se sektor MSP pripremio za ulazak u Evropu i da nastave život i kad nema pomoći - rekla je Vukosavljević.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je ova podrška važan element, i izrazila nadu da će resorno ministarstvo nastaviti saradnju sa EBRD i u "Godini preduzetništva".

- Ovo je jedan od projekata i inicijativa koji su predstavljeni i na sajtu godinapreduzetnistva.rs - ukazala je dodajući da je namera da se i u narednom periodu nastavi sa sprovođenjem projekata, i da to na kraju ipostane standardna usluga koja je raspoloživa uvek u našoj zemlji.

- Znanje je resurs koji nedostaje - poručila je, dodajući da znači obezbeđivanje kvalitetnih saveta i konkretnih iskustava stručnjaka iz inostranstva.

Ona je objasnila da su sredstva za grantove iz EU dostupna kroz dva glavna kanala, da su za nas najvažnija IPA sredstva, ali i regionalna IPA za Zapadni Balkan.

- Projekat pokazuje kako efikasno da se koriste sredstva EU kroz IPA fondove i da se usmere na mala i srednja preduzeća za koja su preko potrebna - rekla he Obradović Jovanović.

(Foto: ivko.com)
"Ivković" za primer

Miloš Ivković, vlasnik trikotaže "Ivković", je jedan od višestrukih učesnika ovog projekta. Prvi put kada je konkurisao odbili su ga, ali upornost mu se već drugi put isplatila i uz savetodavnu pomoć stručnjaka ali i uz učestvovanje u drugim razvojnim projektima, uspeo je da napravi uspešno izvozno preduzeće.

- Mi sarađujemo sa EBRD-om od 2010. godine, i imali smo više projekata na kojima smo radili zajedno, pojedine je EBRD u potpunosti finansirao, a neke smo mi kofinansirali. Zahvaljujući "Programu podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji - dobili smo dosta znanja i iskustava i mnogo su nam značili praktični saveti internacionalnih konsultanata, najviše kada smo pokretali novi proizvodni procesi to u smislu najbazičnijih saveta" - kaže Ivković.

On je dodao da su oni porodična firma koja postoji od 2004, a danas prodaju i u inostranstvu, tako da i praćenje finansijskih izveštaja predstavlja neophodni deo poslovanja kako bi se postigli najbolji rezultati, te im je tu EBRD jako pomogao.

- Što se tiče ostalih firmi, barem u tekstilnoj industriji, znam da i oni sarađuju i učestvuju u ovakvim programima i zadovoljni su - zaključio je Miloš Ivković, direktor preduzeća "Ivković".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.