Izvor: Dnevnik | Nedelja, 06.03.2016.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kinezi u Somboru prave novi industrijski centar na 30 hektara

Sombor
Sporazum o razumevanju potpisali su zamenik gradonačelnika Sombora Vladislav Živanović i Sju Sijang, predsednica LIM ("Longyuing Investment and Menagement") konglomerata koji po komorskom principu okuplja preko 150 kompanija u Šangaju. Prvi rezultati ovog sporazuma, po rečima Živanovića, biće vidljivi već za 30 dana.

- U ovom roku moramo da pronađemo rešenje za obezbeđivanje 30 hektara opremljene industrijske zone koju kineski partneri nameravaju da otvore u našoj sredini sa čijom lepotom, potencijalima i prednostima su dobro upoznati - kazao je zamenik gradonačelnika Vladislav Živanović.

- Prva faza opremanja i otvaranja industrijske zone bi trebala da bude okončana u roku od pet godina, a u njoj bi svoje pogone otvorilo oko 25 kompanija, članica LIM.

Uz ovu najavu Živanović je precizirao da se pregovori sa kineskim partnerima vode već šest meseci, te da će nakon potpisivanja sporazuma o njemu biti obavešteni republički i pokrajinski organi, kako bi se pružila pomoć lokalnoj samoupravi u realizaciji saradnje koja bi donela brojna nova radna mesta posustaloj somborskoj privredi.

Optimizam povodom projekta šangajskog konglomerata nije krila ni kineska strana, koja je u prvom nacrtu sporazuma ponudila da, ukoliko se pronađe tražena površina za industrijsku zonu, ceo posao vezan za prvu fazu bude završen za samo tri godine. Ipak, uvažavajući još uvek nedovoljno ekspeditivnu srpsku administraciju, šangajske firme su pristale da bude određen rok od pet godina.

- Od danas LIM zvanično preuzima obaveze razvoja ovog projekta, za koji smo sigurni da će biti ne samo put kojim ćemo ostvariti naše zajedničke ekonomske interese, već i put da pomognemo srpskim partnerima - kazao je Gu Jing, izvršni direktor LIM, koji će i voditi ceo projekat somborske industrijske zone.

- Ubeđen sam da će nakon završetka razvoja ove industrijske zone Sombor postati najsjajniji industrijski centar Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.