NavMenu

Oko 10.000 građana Srbije kupuje putem interneta

Izvor: Tanjug Utorak, 13.11.2007. 11:19
Komentari
Podeli

Samo 10.000 građana u Srbiji kupuje platnim karticama putem interneta, što je veoma nizak procenat, rečeno je u Republičkoj agenciji za telekomunikacije.

S obzirom na to da 34% domaćinstava u Srbiji poseduje kompjuter, da 26% ima internet konekciju i da 130.000 stanovnika koristi razne internet usluge, broj onih koji kupuju posredstvom interneta je nizak, ocenjeno je na okruglom stolu predstavnika privrede i međunarodnih institucija.

- Cilj razvoja ovakvog vida kupovine je da obezbedi regulaciju telekomunikacionog tržišta i omogući građanima da na jednostavan način posluju novcem - istakao je predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije Jovan Radunović.

On je dodao da trgovina putem interneta uvodi Srbiju u svet međunarodne elektronske trgovine i otvara mogućnosti za novi vid poslovanja, koji će pozitivno uticati na celokupni razvoj i srpsku ekonomiju.

Kupovina platnim karticama posredstvom interneta u Srbiji je "zaživela" početkom 2007. godine, a kako je precizirao generalni menadžer distributera računarske opreme "Pakom" Vladimir Živaljević, najčešći korisnici su žene - više od 50%, zatim poslovni korisnici i ljudi koji koriste mogućnosti kreditiranja putem nekih platnih kartica.

Predsednik "ComTrade Group", Veselin Jevrosimović, istakao je da u Srbiji postoje dva zakona, Zakon o elektronskoj trgovini i Zakon o elektronskom poslovanju koja regulišu ovakav vid trgovine.

Prema njegovim rečima, ovi zakoni su nezadovoljavajući i treba da budu spojeni u jedan koji bi regulisao probleme sa kojima se sreću preduzeća na domaćem tržištu, kao što su visoki troškovi transakcije, veliki procenat koji uzimaju procesori kartica, oko 5%, dok je standard u zapadnim zemljama između 2,5% i 2,7% i problem sa izdavanjem fiskalnih računa.

Za sada su on-line kupovinu na domaćem tržištu ponudili "Telenor", "SezamPro Online", "Eunet", "YUnet" i "ComTrade", a osim navedenih, postoji i značajan broj domaćih kompanija sa kojima je usluga ugovorena i koji se nalaze u procesu implementacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.