Izvor: kurir | Nedelja, 06.03.2016.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fotokopiranje poskupljuje zbog uvođenja takse za autorska prava fotografa - Kablovski operateri već plaćaju naknadu

(Foto: T.Dallas/shutterstock.com)
Fotokopiranje bi narednih dana moglo da poskupi zbog uvođenja takse za autorska prava fotografa koju će morati da plaćaju vlasnici fotokopirnica, ali i proizvođači i uvoznici fotokopir aparata, skenera i štampača.

Organizacija fotografskih autora (OFA) sredinom prošle godine dobila je odobrenje Zavoda za intelektualnu svojinu da naplaćuje naknade na ime prava autora fotografije, i to tako što bi obračunavala taksu kablovskim operaterima, fotokopirnicama i uvoznicima i proizvođačima ovih fotokopir aparata, skenera i štampača.

Naplata kablovskim operaterima počela je veoma brzo, ovih dana obaveštenje o plaćanju dobijaju i uvoznici i proizvođači, a uskoro bi trebalo da ga dobiju i vlasnici fotokopirnica.

- OFA će početi naplatu posebne naknade od proizvođača i uvoznika štampača, fotokopir aparata i skenera - navodi se u obaveštenju ove organizacije poslatom ovih dana jednom proizvođaču i uvozniku.

Organizacija traži izveštaj o broju i vrednosti proizvedenih i uvezenih uređaja od kraja maja do kraja decembra kako bi im odredili naknadu. Takođe, OFA traži da im se od sada izveštaji dostavljaju na svaka tri meseca.

Sekretarka Udruženja za informatiku Privredne komore Srbije, Jelena Jovanović, kaže da su skeneri i štampači na listi uređaja za koje je trebalo da se plaća taksa za autorska prava, ali nije postojalo udruženje koje ih naplaćuje.

(Foto: KC Slagle/shutterstock.com)
- Moramo da organizujemo sastanak, da vidimo koliki su to troškovi za distributere, naplata je krenula od maja - ističe Jovanovićeva i dodaje da su osnovana i udruženja reprografskih prava, kao i glumaca i producenata, koja čekaju dozvolu za naplatu.

U većim fotokopirnicama kažu da im još nije stiglo ovo obaveštenje. Sa druge strane, kablovski operateri od maja prošle godine plaćaju taksu OFA.

- Nemamo zamerku na visinu naknade, ali ne odgovara nam što mi ne možemo da utičemo na to koje će se autorsko delo emitovati, o tome odlučuju televizije, mi samo emitujemo njihove sadržaje - kaže Andrija Bednarik, predsednik UO Poslovnog udruženja kablovskih operatera Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.