NavMenu

Fotokopiranje poskupljuje zbog uvođenja takse za autorska prava fotografa - Kablovski operateri već plaćaju naknadu

Izvor: kurir Nedelja, 06.03.2016. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: T.Dallas/shutterstock.com)
Fotokopiranje bi narednih dana moglo da poskupi zbog uvođenja takse za autorska prava fotografa koju će morati da plaćaju vlasnici fotokopirnica, ali i proizvođači i uvoznici fotokopir aparata, skenera i štampača.

Organizacija fotografskih autora (OFA) sredinom prošle godine dobila je odobrenje Zavoda za intelektualnu svojinu da naplaćuje naknade na ime prava autora fotografije, i to tako što bi obračunavala taksu kablovskim operaterima, fotokopirnicama i uvoznicima i proizvođačima ovih fotokopir aparata, skenera i štampača.

Naplata kablovskim operaterima počela je veoma brzo, ovih dana obaveštenje o plaćanju dobijaju i uvoznici i proizvođači, a uskoro bi trebalo da ga dobiju i vlasnici fotokopirnica.

- OFA će početi naplatu posebne naknade od proizvođača i uvoznika štampača, fotokopir aparata i skenera - navodi se u obaveštenju ove organizacije poslatom ovih dana jednom proizvođaču i uvozniku.

Organizacija traži izveštaj o broju i vrednosti proizvedenih i uvezenih uređaja od kraja maja do kraja decembra kako bi im odredili naknadu. Takođe, OFA traži da im se od sada izveštaji dostavljaju na svaka tri meseca.

Sekretarka Udruženja za informatiku Privredne komore Srbije, Jelena Jovanović, kaže da su skeneri i štampači na listi uređaja za koje je trebalo da se plaća taksa za autorska prava, ali nije postojalo udruženje koje ih naplaćuje.

(Foto: KC Slagle/shutterstock.com)
- Moramo da organizujemo sastanak, da vidimo koliki su to troškovi za distributere, naplata je krenula od maja - ističe Jovanovićeva i dodaje da su osnovana i udruženja reprografskih prava, kao i glumaca i producenata, koja čekaju dozvolu za naplatu.

U većim fotokopirnicama kažu da im još nije stiglo ovo obaveštenje. Sa druge strane, kablovski operateri od maja prošle godine plaćaju taksu OFA.

- Nemamo zamerku na visinu naknade, ali ne odgovara nam što mi ne možemo da utičemo na to koje će se autorsko delo emitovati, o tome odlučuju televizije, mi samo emitujemo njihove sadržaje - kaže Andrija Bednarik, predsednik UO Poslovnog udruženja kablovskih operatera Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.