Izvor: eKapija | Petak, 04.03.2016.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Sad dodeljuje subvencije za samozapošljavanje žena

Grad Novi Sad objavio je javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje žena.

Kako je navedeno, subvencije će se dodeljivati nezaposlenim ženama sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Novom Sadu, za pokretanje posla, u cilju podsticanja ženskog preduzetništva.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 150.000 do 400.000 dinara, u zavisnosti od delatnosti i visine opravdanih troškova i ulaganja iskazanih u biznis planu. Nezaposlena žena koja ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost najmanje 12 meseci, a ukoliko se više žena udruži svaka podnosi pojedinačan zahtev.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski istakao je da je Grad Novi Sad u samozapošljavanje od 2013. godine uložio 32 miliona dinara.

- Od ukupno 161 osobe koja je na ovaj način započela svoje privatne poslove, 77 su žene. Neke od delatnosti u kojima se otvaraju preduzetničke radnje, odnosno privredna društva su stari i umetnički zanati i proizvodnja suvenira, stomatološke ordinacije, lekarske ordinacije, veterinarska delatnost, rad sa decom (igraonice i rođendaonice, školice jezika i vrtići), knjigovodstvene agencije i računovodstveni poslovi, krojačke delatnosti, proizvodno-zanatska ručna izrada nakita i bižuterije i drugo - naveo je Sečujski.

Novi Sad će takođe obezbediti besplatnu uslugu mentorstva korisnicima subvencija za samozapošljavanje. Cilj obuke je obezbeđivanja višeg nivoa znanja i veština lica, čime im se pomaže u vođenju i unapređenju poslovanja, nastupanju na tržištu, proširenju delatnosti i ostvarivanju pozitivnog poslovnog rezultata novootvorenih preduzeća.

Javni poziv je otvoren do utroška predviđenih sredstava. Pored javnog poziva za samozapošljavanje žena objavljen je i Javni poziv za organizovanje javnih radova od interesa za Grad u 2016. godini i to do 18. marta.

Više informacija o oba konkursa možete pogledati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.