NavMenu

Internet prevare sve češće - Kupovina od pravnih lica najbolji način za zaštitu

Izvor: RTS Petak, 04.03.2016. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Kako bi uštedeli ili kupili proizvod kog nema u Srbiji, građani robu nabavljaju putem interneta. To ih ponekad košta i novca i živaca. Precizna statistika o prevarenima u internet kupovini ne postoji, ali u MUP-u kažu da su građani mnogo oprezniji nego ranijih godina.

Umesto ispravnog monitora koji je poručio od prodavca na internetu, Velimir Momirov dobio je neupotrebljiv uređaj.

- Ispostavilo se kada sam otvorio paket da je ekran polomljen. Kontaktirao sam ga i on mi je prvo obećao da će mi vratiti novac, samo da prođe dan-dva da bude u gradu. Kasnije se nije javljao na telefon i nisam uspeo nikako da povratim novac koji sam dao za monitor - kaže prevarani Velimir Momirov.

Retko ko i uspe, objašnjavaju u policiji. Ljudi koji se bave tom vrstom kriminala znaju kako da ostanu nevidljivi. Ako su u inostranstvu, gotovo ih je nemoguće naći. Oni koji naručuju vrednu robu, ostajali su bez desetina hiljada evra.

- U takvim slučajevima zbog protoka vremena vrlo je teško vratiti novac i zaustaviti transakciju. Oni daju oštećenim građanima praktično mogućnost da prate isporuku i tako dobijaju na vremenu. Dok vi pratite dolazak automobila ili građevinske mašine u našu državu, a sve je to naravno lažno i fiktivno, novac je nestao sa računa - objašanjava dr Vladimir Urošević, šef Odseka za elektronski kriminal u MUP-u.

Kako bi plaćena roba stigla na vašu adresu, zaštitnici potrošača savetuju – kupujte je isljučivo od pravnih lica. Samo u tom slučaju, zakon je na strani kupca.

- Fizička lica često putem društvenih mreža, najčešće "Facebooka", prodaju robu. Oglašavaju je tako što samo vidite sliku i cenu. Vi ne znate od koga kupujete. Ako dođe do problema, vi ne možete nikakva svoja prava ostvariti, ako ste je kupili od fizičkog lica - kaže Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije.

Roba kupljena preko interneta mora da stigne u roku od mesec dana. Ukoliko kupac nije zadovoljan ili se predomisli, ima pravo da je vrati bez obrazloženja – najviše dve nedelje nakon preuzimanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.