NavMenu

Saradnja UBS i IFC - Novi finansijski proizvodi za mala i srednja preduzeća

Izvor: Tanjug Petak, 04.03.2016. 11:46
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)
Mala i srednja preduzeća su krvotok ekonomije, koja mogu da podstaknu otvaranje novih radnih mesta, a godina preduzetništva, kako je vlada okarakterisala 2016, je prilika da se posebna pažnja posveti baš ovom sektoru, ocenjenjeno je danas na skupu o inovacijama u bankarstvu za mala i srednja preduzeća.

Sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić kazao je da je godina preduzetništva prilika da se pažnja konačno usmeri na mala i srednja preduzeća, jer, iako svi govore o njima, u praksi su u središtu veliki sistemi koji stvaraju najveće ekonomske i finansijske probleme.

- Veliki sistemi imaju oko 23% loših kredita, a mala i srednja preduzeća 30%, to nije veliko učešće u ukupnom problemu loših kredita, ali za svako malo i srednje preduzeće je najveći problem kada ne mogu da otplaćuju kredit - objasnio je on.

Prema njegovim rečima konferencija i dalje aktivnosti Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i UBS usmerene su na pomoć malim i srednjim preduzećima kroz nove bankarske usluge, kako bi ona bila još ušpesnija i dala veći doprinos ekonomiji.

Dugalić je naglasio da mala i srednja preduzeća čine "krvotok svake ekonomije" i u svakoj razvijenoj tržišnoj ekonomiji imaju veliki značaj, jer se lako prilagođavaju tržišnim zahtevima, ali nemaju mogućnost da razviju centre za edukaciju, praćenje rizika, i zato imaju probleme u svom poslovanju.

On je najavio pokretanje radionaca za mala i srednja preduzeća. - Ovaj skup je početak aktivnosti koje UBS u saradnji sa IFC počinje s ciljem da se mala i srednja preduzeća pripreme za tržišne izazove - objasnio je on.

Regionalni menadžer IFC za zapadni Balkan Tomas Lubek istakao je da su mala i srednja preduzeća važna za Srbiju, jer više nije moguće novo zapošljavanje u državnom sektoru. On je kazao da će deo novih poslova dolaziti iz stranih direktnih investicija, ali Srbija nema "čarobnu lampu" da dovede deset kompanija veličine FIAT-a, koje bi mogle da reše problem zapošljavanja.

- Najbolja šansa za zapošljavanje je u malim i srednjim preduzećima, jer se radi o malim subjektima koji imaju najbržu šansu za rast - objasnio je Lubek.

Lubek je podzravio inicijativu Vlade da proglasi 2016. godinom preduzetništva, jer vlada time pokušava da stvori okrženje povoljnije za mala i srednja prduzeća, koja bi trebalo da budu razvojni motor privrede i smanje nezaposlenost.

- Ideja o saradnji UBS i IFC je da se iskoristi globalna ekspertiza IFC i u saradnji sa lokalnim bankama pronađu načini za pružanje novih finansijskih proizvoda za mala i srednja preduzeća. To je posebno važno za Srbiju zbog visoke stope nezaposlenosti - naglasio je Lubek.

Prema njegovim rečima bankarski sektor može da podrži mala i srednja preduzeća kroz kreditiranja, ali i uvođenje novih proizvoda kao što su digitalne finansije i mobilno bankarstvo, što bi im olakšalo korišćenje usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.