Izvor: Južne vesti | Četvrtak, 03.03.2016.| 10:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za preduzeća na jugu Srbije 78.000 EUR za uvođenje standarda kvaliteta

U opštinama na jugoistoku i jugozapadu zemlje novčanu pomoć za uvođenje standarda dobiće preduzeća, podršku će imati i zadruge, a biće uloženo i u brendiranje četiri poljoprivredna proizvoda. Novac će dati EU i Vlada Švajcarske preko "Evropskog progresa".

Kako je najavljeno na sastanku "Progresa" u Beloj Palanci, biće obezbeđen novac za 57 projekata.

Podrška podrazumeva finansiranje projekata za uvođenje ili re-sertifikaciju međunarodnih standarda kvaliteta za 22 mikro, mala i srednja preduzeća, za šta će biti utrošeno 78.000 EUR.

Uvođenjem međunarodnih standarda kvaliteta i bezbednosti hrane, kao što su ISO 9001, HALAL, HACCP, ISO 22000 i drugi, stvaraju se potencijali za rast poslovanja i izvoza i unapređen kvalitet proizvoda i usluga u 34 opštine obuhvaćene Programom - kažu u "Evropskom progresu".

Program će sa 80.000 EUR pomoći 32 poljoprivredne zadruge i udruženja kako bi se ojačali njihovi kapaciteti kroz obuke i studijsko putovanje u jednu od zemalja članica Evropske unije. Najuspešniji će zatim imati priliku da razviju i kandiduju za finasiranje projekte.

Obezbeđeno je i 44.000 EUR za brendiranje četiri poljoprivredna proizvoda putem registracije zaštite geografskog porekla, kako bi se postigla veća prepoznatljivost proizvoda, bolji tržišni plasman, a promovisaće se i teritorija sa koje proizvod potiče - saopštavaju iz "Progresa".

Opštine na jugu koje su obuhvaćene ovim programom su Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica i Bela Palanka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.