NavMenu

Preduzetnike najviše koči administracija

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 03.03.2016. 08:25
Komentari
Podeli

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković pozdravio je opredeljenje Vlade da se ova godina proglasi "Godinom preduzetništva", ocenjujući da će biti izvanredan napredak ako se realizuje sve ono što je rečeno na promociji tog projekta u Privrednoj komori Srbije.

– Niko više u ovoj državi ne očekuje ozbiljne i brze reforme nego privreda i proslodavci. Ako bi se sve to što je rečeno i realizovalo, zaista bismo imali izvanredan napredak, mislim da bismo mnoge stvari rešili. Iz iskustava znamo da smo često imali dobre programe, dobre namere, ali nam je uvek nekako teško da to realizujemo- rekao je Atanacković.

On je dodao da bi poslodavci bili zadovoljni da se bar deo iznetog programa Vlade realizuje jer bi to značilo da je ova godina s pravom dobila naziv "Godina preduzetništva". Na pitanje zašto se mali broj ljudi u Srbiji odlučuje za preduzetništvo, ocenio je da je to zbog uslova privređivanja, koji su najznačajniji.

– Nije toliko važno koliko će država odvojiti novca, koliko je važno napraviti dobar pravi privredni ambijent. To je ono što nama nedostaje – naveo je on.

Atanacković takođe smatra da u Srbiji najčešće nije konkurencija problem da neko krene u preduzetništvo, već je, kako kaže, "najveći problem borba s administracijom, borba s državom, znači, taj ambijent nije dovoljno dobar".

Po njegovim rečima, u društvu se neprekidno govori o pomoći privredi, a privredu, kako dodaje, "samo treba osloboditi, ne treba joj stavljati neke namete koje ne može da podnese, s obzirom na teškoće u privredi". Kao primer, naveo je to što privreda plaća komunalne usluge mnogo više nego građani, što je, po njemu, apsolutno neobjašnjivo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.