Izvor: Novosti | Sreda, 02.03.2016.| 17:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pivo u Srbiji i zdravstveno ispravno i kvalitetno

(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
Pivo u Srbiji je zdravstveno ispravno i nema ostatke pesticida. Tako kažu u Ministarstvu poljoprivrede. U našoj zemlji ima 25 fabrika piva, neke ovo piće proizvode dok ga druge uvoze, a ovde filtriraju i pakuju.

Jedine zamerke poljoprivrednih inspektora, za poslednjih pet godina, bile su nepravilnosti sa deklaracijama.

Kada je pre nekoliko dana osvanulo istraživanje Instituta za životnu sredinu iz Minhena da 14 nemačkih piva ima povećane količine glifosata - pesticida koji se koristi za uništavanje korova, asocijacije pivara u ovoj zemlji su se pobunile i rekle da se to dešava svuda u svetu. A da pronađene količine ne mogu uticati na zdravlje ljubitelja piva.

- Nekoliko puta godišnje radimo proveru kvaliteta, a naročito u vrelim danima, kada je kvarljivost piva najveća - kaže Svetlana Nol, načelnik Odeljenja za kontrolu vina, rakije, alkoholnih i bezalkoholnih pića.

- Svi su odgovarali kvalitetu i bezbednosti, samo je njih 12 imalo problem sa deklaracijom. Nije bio naznačen rok upotrebe ili količina alkohola. To su bile manje nepravilnosti. U 2014. u dva proizvoda procenat alkohola nije odgovarao deklaraciji. Stalno se menja i usaglašava pravilnik o deklarisanju, pa su i pivari zbunjeni.

Prema njenim rečima, Srbija je zemlja lepih i kvalitetnih piva. A pivari su otišli najdalje sa bezbednošću u procesu proizvodnje. Imaju, smatra ona, mnogo strože parametre u odnosu na druge.

- Kvalitet piva dosta zavisi od vode, a naša je izuzetno dobra - ističe Nol. - Mnoge pivare imaju svoje bunare, gde obrađuju i kontrolišu vodu. Većina proizvedenog piva u Srbiji se i popije kod nas, dok manje količine se izvezu. Glavni kupci su Crna Gora, Kosovo i Makedonija.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se u 2015. godini proizvelo skoro 2,2 milijarde litara piva od ječma, i 179 miliona piva sa surogatom, materijom koja može u određenom procentu da zameni ječam, a to je kukuruzna krupica. Nezvanično, piva je proizvedeno više od toga.

Male pivare

U Srbiji ima 12 malih pivara. Bilo ih je mnogo više, ali se one, kako kaže Nol, često zatvaraju, kad posao ne ide dobro. Nikad ih nema više od 15.

- Oni prave pivo od kuvanog slada, dokuvavaju i prodaju nefiltrirano gusto pivo, sa ostacima kvasca - objašnjava Nol. - Veruje se da je ono puno vitamina B. To pivo ima izuzetno kratak rok trajanja, a čim on istekne, pivo se "oseća" i ne ide u promet.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.