NavMenu

Kako se sprovode interni konkursi za posao u javnom sektoru?

Izvor: eKapija Sreda, 02.03.2016. 13:29
Komentari
Podeli

(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Vlada Srbije donela je uredbu o sprovođenju internog konkursa za popunjavanje radnih mesta u organima, javnim službama, javnim preduzećima i drugim organizacionim oblastima u sistemu lokalne samouprave utvrđenim Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Kako je navedeno, popunjavanje radnih mesta u javnom sektoru može da se sporovede internim konkursom ako radno mesto nije popunjeno, a utvrđeno je pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistemizaciji radnih mesta. Radno mesto takođe mora da se uklapa u propise o maksimalnom broju zaposlenih, a neophodno je da su obezbeđena sredstva za ostvarivanje prava zaposlenih na tom radnom mestu.

Na internom konkursu mogu da učestvuju svi zaposleni na neodrđeno vreme iz javnog sektora.

Popunjavanje radnog mesta otpočinje tako što se donosi rešenje o popunjavanju, koje sadrži podatke potrebne za obavljanje internog konkursa.

Interni konkurs se objavljuje u roku od osam dana od dana donošenja ovog rešenja. Konkurs, između ostalog, mora da sadrži podatke o radnom mestu, uslovima za rad, stručnoj osposobljenosti, znanjima i veštinama koje se ocenjuju u izbornom postupku i rok u kome se podnose prijave.

Rok za podnošenje prijava je petnaest dana od kada je konkurs objavljen, a prijave se podnose organizacionom obliku (javnog sektora) u kome se poponjava radno mesto.

Stručna osposobljenost, znanja i veštine kandidata moraju najpre pismeno da se provere, a konkursna komisija nadležna je da sastavi zadatke za kandidate koje će svi rešavati.

Kandidati koju prođu pismenu proveru, biće pozvani na razgovor, a u slučaju da nije bilo pismene provera, komisija će sa svima usmeno razgovarati.

Krajna faza je sastavljanje liste za izbor koju će konkursna komisija dostaviti rukovodiocu organizacinog oblika, a koja će sadržati sve podatke o razultatima kandidata u toku izbornog postupka.

Rešenje o izboru kandidata sa liste rukovodilac će doneti najkasnije u roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava po oglasu.

Odbijeni kandidati imaju pravo na prigovor, koji moraju poslati najkasnije 8 dana iod prijema zaključka o odbijanju.

Ova uredba, odnosno svi navedeni uslovi, ne odnosi se na popunjavanje radnih mesta rukovodilaca u javnom sektoru,

Više informacija pogledajte



Preuzmite PDF dokument

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.