NavMenu

Nameštaj za ceo svet - 2007. godinu "Simpo" završava sa proizvodnjom od 90 mil EUR

Izvor: Novosti Ponedeljak, 12.11.2007. 10:54
Komentari
Podeli

Kompanija "Simpo" ovu godinu završiće sa proizvodnjom od 90 mil EUR, što je 20% više u odnosu na prošlu. Posebno je naglašen izvoz koji raste po stopi od 50%, a ove godine će premašiti 35 mil EUR - ističe Milan Nikolić, predsednik Upravnog odbora "Simpa".

Ove brojke, kako kaže, predstavljaju osnov da i za narednu godinu planiraju dvocifreni rast prometa i proizvodnje. Imajući u vidu najavljene ugovore, čija se realizacija očekuje tokom predstojećeg sajma, rast plasmana nameštaja na inostrano tržište trebalo bi da premaši 30%.

- Imamo dobru dugogodišnju poslovnu saradnju sa velikim trgovinskim lancima, među kojima su najveći švedska "Ikea", slovenačka "Lesnina", vodeće kuće nameštaja iz Italije, Francuske, gde je svuda "Simpo" neprikosnoveno zastupljen - smatra Nikolić.

- Za potrebe "Ikea" maloprodaje, zajednički projektujemo izgradnju najveće fabrike dečjih krevetića u Vranju.

Iako proizvodnja nameštaja poslednjih godina ima tendenciju rasta, "Simpo", kao jedno od najvećih akcionarskih društava u zemlji, ipak, još trpi ogromne štete iz devedesetih godina, zbog raspada zemlje, pada kupovne moći, gubitka značajnog udela na tržištu, kako bivših jugoslovenskih republika, tako i Sovjetskog Saveza, gde su, svojevremeno, godišnje plasirali nameštaj u vrednosti od 50 mil USD.

Uz to, kažu, tržište Srbije je otvoreno, velika je konkurencija, a nakon potpisivanja CEFTA sporazuma, očekuje se da bude još veća ponuda nameštaja.


- I pored brojnih teškoća koje prate naše poslovanje, plasiramo značajne količine nameštaja preko sopstvene prodajne mreže u zemlji - naglašava Nikolić i dodaje da "Simpo" i dalje drži primat vodeće kuće nameštaja na Balkanu.

Ove godine "Simpo" je udvostručio izvoz nameštaja na tržišta Hrvatske i Slovenije i značajno povećao izvoz u BiH, Makedoniju i Crnu Goru. Skoro da ne postoji moderna trgovina za prodaju nameštaja u regionu u kojoj "Simpo" nije prisutan, a u većini prodajnih salona i dominantan, "rame uz rame" sa, recimo, "Natuzzi" i drugim vodećim svetskim brendovima u oblasti nameštaja.

U 30 zemalja sveta izvoze se, najviše, dušeci, kožne i garniture od eko-kože, "pločasti" nameštaj. Pri tome, samo od opremanja mnogih reprezentativnih objekata i hotela u zemlji i svetu "Simpo" je tokom ove godine zaradio 10 mil EUR. Upravo, kažu, privode kraju opremanje hotela "Holiday Inn" u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.